Svet Zivotinja
 
_TOGGLE
Sadržaj

_TOGGLE
Mini Chat
vorotovici: kako se ubacuju slicice?
20-Nov-2017 21:46:45
Miki.PoLo: Uh ovo bas i nije aktivno
07-Oct-2016 16:58:04
Miki.PoLo: Ehe
07-Oct-2016 16:57:38
Lgk|S: Sta imaa??
04-Jan-2016 13:20:36
Lgk|S: Caoo
04-Jan-2016 13:15:06
gelfino: propade nam forum Sad
26-Jul-2015 14:05:04
szdanijela: kako nam je nekad bilo lepoooo. nedostajete ..... <3
17-Jan-2015 12:40:32
Andjela: Cao ima li koga za dop?
20-Sep-2014 18:02:25
iskica: caoo Surprised
07-Sep-2013 11:44:23
Marcus: Biljo pa cekas se da ga pokrenes Smile
26-Aug-2013 21:38:51
Shout History
Only Registered Users can Shout
Create/Login

_TOGGLE
Informacija o članu

Dobrodošli Anonimni

Nadimak
Šifra

Članovi:
Najnoviji: Tuesday
Novih danas: 0
Novih juče: 0
Ukupno: 909

Ljudi Online:
Članovi: 0
Posetioci: 13
Ukupno: 13
Ko je gde:
 Posetioci:
01: Moj nalog
02: Forumi
03: Moj nalog
04: Naslovna
05: Forumi
06: Forumi
07: Foto galerija
08: Forumi
09: Forumi
10: Forumi
11: Forumi
12: Forumi
13: Forumi

Online uprava:

Nema upravnih članova online!

Forumi › PSI › Razno › Pogrešna verovanja u ishrani pasa

Pogrešna verovanja u ishrani pasa


Ishrana, zdravlje i nega pasa, obuka..
Napiši novu temu   Odgovori na poruku   Odštampaj stranicu    Forum Razno

Pogledaj prethodnu temu :: Pogledaj sledeću temu  
Autor Poruka
Nataša
Član
Član


Pridružio se: Dec 11, 2010
Poruke: 34
Lokacija: Niš

PošaljiPoslato: Sub Dec 11, 2010 10:11 am    Naslov: Pogrešna verovanja u ishrani pasa Odgovori sa citatom

Vlasnici pasa su često pogrešno vođeni brojnim opšteprihvaćenim idejama koje se provlače godinama. Sledeći paragrafi bi trebali da isprave ova pogrešna verovanja.

Verovanje: Pas treba da posti jednan dan u nedelji.
Ovo može biti na ruku vlasniku ali nema ništa sa zdravljem psa.

Verovanje: Pas koji ne jede meso je izdržljiviji.
Pogrešno. Ova ideja postoji u određenim krugovima iako je dokazano da je za izdržljivost u određenim aktivnostima (na primer, lov, vuža saonica) mnogo bolje nahraniti psa lakšim obrokom najmanje dva sata pre početka aktivnosti.

Verovanje: Moj pas jede isto što i ja.
Mnogi vlasnici antropomorfiziraju svoje pse. Oni ne znaju, ili se pretvaraju, da psi imaju različite navike u ishrani u odnosu na ljude. Psi su mesojedi, iako ne striktno, ali daleko da mogu jesti sve. Organizam psa vari visoko kvalitetne biljne proteine jednako dobro kao i one životinjskog porekla, ali takođe mogu da podnesu i velike količine masti za razliku od ljudi. Psi tolerišu skrob kao izvor energije samo ako je u potpunosti iskuhan i u proporciji sa fiziološkim limitima. Potreba za vitamnima i mineralima se takođe razlikuje od one prisutne kod ljudi. Na primer, štenetu je dovoljno 400% manje vitamina D nego bebi čoveka.

Verovanje: Pas treba varijacije u svojoj ishrani
Pogrešno verovanje. Idealno, pas treba jesti istu hranu iz iste posude u isto vreme - upravo suprotno od onog kako bi želeli njihovi vlasnici! U stvari, česte promene režima ishrane izlažu psa digestivnim problemima. Crevna mikroflora je adaptirana određenom tipu hrane i svaka iznenadna promena ne daje dovoljno vremena ovim mikroorganizmima da se prilagode novoj. Ovo stvara povećanu produkciju određenih slabosvarljivih metabolita ili toksina. Na primer, dodavanje mesa indiferentne kvalitete povećava akciju proteolitičkih mikroba koji stvaraju bazičan pH što vodi to flatulencije i dijareje. Stoga, varijacije u ishrani pasa se mogu tolerisati samo u okviru ranga hrane slične kompoticije. U suprotnom, kada menjate režim ishrane, učinite to postepeno kroz period od jedne nedelje.

Verovanje: Komercijalna hrana treba biti pojačana dodavanjem mesa
Pogrešno verovanje. Mnogi vlasnici postaju nervozni kada nemogu identifikovati meso u komercijalnoj kompletnoj hrani. Premda neki proizvođači pokušavaju da savladaju ovaj problem dodavajući izvor mesnog sastojka u ime hrane (na primer, "sa piletinom", "sa govedinom") i dalje ostaje teško vlasnicima da prihvate činjenicu da je taj sastojak zaista glavni u formulaciji hrane i da može biti jednak kvalitetu mesa iz mesnice. Ne treba zaboraviti da je gotova hrana formulisana tako da sadrži sve sastojke neophodne psu za određeni uzrast i fiziološko stanje i da nije uzeto u obzir eventualno dodavanje "mesa iz mesnice". Dakle, ako ste se odlučili da svog psa hranite komercijalnom hranom onda svaki dodak može uticati na balans hranljivih sastojaka i tako negativno uticati na zdravlje psa.

Verovanje: Proteini mogu opteretiti rad bubrega
Pogrešno verovanje. Radi se o nekorektnoj aplikaciji istraživanja koje je sprovedeno nad pacovima. Ovo je dovelo do potpuno pogrešne ideje da vremenom visoki nivoi proteina u ishrani dovode do preranog starenja bubrega i gubitka njihove funkcije prečišćavanja što dovodi do hronične disfunkcije ovog organa. Istraživanja koja su se vodila u Francuskoj od 1975. godine (Paquin i Pibot, u saradnji sa École Vétérinaire u Alfortu i Royal Canin kompanije, objavljeno 1979. i 1986. godine), i SAD-u preko 15 godina (Churchill, u saradnji sa Hill's Company, objavljeno 1997. god.), su jasno dokazala da je ovo verovanje o štetnosti proteina na bubrege pogrešno. Urea, kao produkt katabolizma proteina, se eliminiše pasivno od strane bubrega i ako bubrezi izgube svoju funkciju to je jednostavno rezultat normalnog starenja ili rezultat pojave specifičnog oboljenja.

Verovanje: Kalcijum drži uši psa uspravno
Pogrešno verovanje. Kod rasa sa uspravnim ušima (na primer nemački ovčar), pad ili slabljenje uha može biti primetno između četvrtog i šestog meseca kada ispadaju mlečni zubi. U ovom momentu, vlasnici žure da obogate hranu dodavanjem kalcijuma i vitamina nakon čega primećuju normalan povratak ušiju u prvobitno stanje. U stvari, kalcijuim i višak vitamina nemaju efekat jer su uši građeno od hrskavice koja naravno ne može da fiksira kalcijum ili da se formira u kost. Ne postoje naučna istraživanja koja pokazuju da određeni režim ishrane utiče na poziciju i nošenje ušiju tako da praksa dodavanja viška kalcijuma može samo da šteti štenetu jer vodi do narušavanja balasa hranljivih sastojaka u obroku psa.

Verovanje: Svi vitamini su u povrću
Pogrešno verovanje. Povrće nije jedini izvor vitamina za psa. U stvari , vitamini rastvorljivi u mastima (A, D, E i K) se nalaze u životinjskim masnoćama ili u određenim organima. Tako na primer jetra, sadrži velike količine vitamina A što može biti opasno po psa ukoliko se svakodnevno hrani jetrom. Vitamini rastvorljivi u vodi (B kompleks) se nalaze i u biljnoj i u životinjskoj materiji. Jednaka količina vitamina B1 se može naći u mleku u prahu i grašku. Dehidrirano povrće koje se može naći u određenim tipovinma komercijalne hrane nije nikad značajan izvor vitamina.

Verovanje: Vitamin D je potrbno dodavati u hranu za štenad
Pogrešno verovanje. Štenad zahtevaju relativno male doze vitamina D tako da se potrebe za ovim sastojkom mogu lako nadomestiti dobro izbalansiranom hranom. Prekomerne doze izazvane nepotrebnim dodavanjem ovog vitamina mogu biti opasne i dovesti do ozbiljnih problema kostiju.

Šta psi ,nikako ne bi smeli jesti?
Neke vrste hrane, koje su pogodne za ljude, pa čak i druge životinje, mogu predstavljati rizik za psa zbog njegovog metabolizma koji se u mnogo čemu razlikuje od našeg. Neke namirnice izazivaju manje digestivne probleme, dok druge mogu da prouzrokuju ozbiljna oboljenja, pa čak i smrt.
U nastavku teksta sledi kraći spisak namirnica koje ne treba koristiti u ishrani pasa. Ova lista naravno, nije kompletna, jer bi nabrajanje svega što vas ljubimac ne sme da jede, iziskivalo mnogo, mnogo više prostora. Zato sam se trudila da se koncentrisem na, uglavnom one namirnice koje se koriste u svakodnevnoj ishrani.

- Alkoholna pića i jela koja u sebi imaju alkohol (mogu da izazovu trovanje, komu i smrt).
- Hrana za bebe (moze da sadrži crni luk u prahu koji je jako toksičan za pse. Ako se daje u većim količinama treba imati na umu da hrana za bebe nema dovoljne kolićine minerala i vitamina koji su potrebni psu).
- Kosti ribe i živine (mogu da dovedu do opstrukcije ili povrede digestivnog sistema).
- Hrana za mace (generalno sadrži veće količine proteina i masti).
- Čokolada, čaj, kafa i drugi proizvodi sa kofeinom (sadrže kofein, teobromin ili teofilin, koji mogu da budu jako toksični i pogađaju srce i nervni sistem.
- Agrumi (mogu da izazovu povraćanje).
- Grozđe i suvo grozđe (sadrže nepoznat toksin koji može da osteti bubrege).
- Hmelj (nepoznat sastojak izaziva ubrzano disanje, ubrzan rad srca, povećanu temperaturu grčeve i smrt).
- Dodaci humanoj ishrani koji sadrže gvožđe (mogu da ometaju rad digestivnog sistema i da budu toksični za druge organe kao što su jetra i bubrezi).
- Velike količine dzigerice (mogu da izazovu hipervitaminozu vitamina A, sto pogađa mišiće i kosti).
- Mleko i neki mlečni proizvodi (neki odrasli psi nemaju dovoljne količine enzima laktaze, koja obara vrednosti laktoze u mleku. Zbog toga dolazi do dijareje. Najbolje bi bilo koristiti specijalna mleka koja u sebi ne sadrže laktozu).
- Crni i beli luk (sirov, kuvan ili u prahu, sadrži sulfokside i disulfide koji mogu da ostete krvne ćelije i izazovu anemiju. Beli luk je ipak, manje toksičan od crnog).
- Paradajz i krompir (sadrže oksilate koji mogu da utiču na rad digestivnog, nervnog i urinarnog sistema).
- Sirova jaja - belance (sadrži enzim avidin koji umanjuje absorpciju biotina (vitamin B). Ovo može dovesti do problema sa kožom i dlakom. Takođe, u sirovim jajima se često nalazi i salmonela.
- Sirova riba (može da dovede do deficita tiamina (vitamin B) što prouzrokuje gubitak apetita, grčeve, u nekim slučajevima, kod manjih rasa i smrt).
- So (ukoliko se daje u većim količinama može dovesti do neravnoteže elektrolita u organizmu).
- Hrana bogata šećerom (dovodi do gojaznosti, problema sa zubima, dijabetesa i svih problema koje dijabetes sa sobom nosi).
- Ostaci sa stola (nisu nutritivno izbalansirani i ne bi trebalo da čine više od 10% ishrane psa. Masnoću treba skinuti sa mesa a kosti ne davati).
- Kvasac za testa (može da izazove veoma bolne gasove u digestivnom sistemu. U nekim slučajevima izaziva ozbiljne probleme u stomaku i crevima).

Mnogi vlasnici kućnih ljubimaca nisu svesni opasnosti kojoj izlažu svoje pse kada ih hrane tzv.hranom za ljude.Omogućavanje specijalnog čašćenja je jedan od uobičajenih načina pokazivanja ljubavi i naklonosti prema kućnom ljubimcu.Dodavanje ostataka ljudskih obroka ili neke druge hrane namenjene ljudima,u hranu koju treba pas da jede,veruje se, povećava uživanje ljubimca u hrani.Ali,neka hrana koju ljudi uzimaju može biti neodgovarajuća za našeg psa i ne bi je trebalo davati uopšte.

Ostaci sa stola
Mada se mnogi vlasnici hrane vrlo hranljivom,dobro izbalansiranom,zdravom hranom,treba imati na umu da hranljive potrebe psa nisu iste kao čovekove.Samim tim,jasno je da su zdrava hrana za čoveka i zdrava ishrana za psa dva različita pojma.Osim toga,većina vlasnika dodaje samo izabrane ostatke iz svojih obroka u ljubimčevu posudu za hranu,kao sto su masnoće i ostatci mesa,dok zanemaruju davanje povrća i žitarica.Ostatci obroka koji završavaju u posudi našeg psa mogu biti veoma ukusni i pas ih može mnogo voleti,ali oni ne obezbeđuju balansiranu ishranu.Ljubimci mogu izabrati samo neke otpatke i ostaviti sve ostalo sto izaziva dalji i veći debalans hranljivih sastojaka u njihovoj ishrani.

Meso i perađevine od mesa
Neki vlasnici veruju da njihovi psi,posto su po prirodi mesojedi,treba da jedu pretezno samo meso.Ipak,isključivo mišićno tkivo stoke i peradi ne može da obezbedi kompletnu hranu za psa.Meso ima visok procenat proteina,dok je siromašno kalcijumom,gvožđem,bakrom,jodom,kao i nekolicinom vitamina,ali je bogato fosforom.Tačno je da su preci psa se hranili isključivo mesom,ali se zanemaruje činjenica da su oni jeli čitav plen,uključujući i kosti,unutrasnje organe,crevni sadržaj.

Mleko i mlečni proizvodi
Skoro svi psi vole ukus mleka.Mada su mleko i mlečni proizvodi izvanredan izvor kalcijuma,proteina,fosfora i nekih vitamina,intenzivan unos može izazvati proliv kod pasa.Mleko sadrži šećer-laktozu.Laktoza zahteva razgradnju u probavnom traktu enzimom zvanim laktaza.Neki psi ne mogu da proizvedu onoliku količinu laktaze kolika je potrebna da bi mogli da prihvate vece količine laktoze u mleku.Nedovoljna količina laktaze u organizmu rezultira nemogućnošću da se čitava uneta količina mleka svari i posledično izaziva poremećaj varenja i dijareju.Mlečni proizvodi kao što su sir,maslac,jogurt,sadrže nešto manje laktoze u odnosu na mleko.Oni ne terba da se koriste kao dodatni izvor kalcijuma i proteina.Visak kalcijuma u ishrani može doprineti razvoju skeletnih poremećaja kod pasa u rastu,i nije kao što se ranije verovalo,od koristi u sprečavanju eklampsije kod kuja dojilja.Smatra se da su proteini iz mlečnih proizvoda među četiri najčešća alergenta kod pasa.

Čokolada
Mnogi psi uživaju u ukusu slatkiša.Cokolada sadrži metilksantin zvani teobromin,koji je toksičan za pse kada se konzumira u većim količinama.Tžovanje teobrominom kod psa,kada se dogodi moze biti opasno po život.Manje od 100gr. čokolaade za kuvanje koje pojede pas srednje veličine moze biti fatalno. Znaci trovanja su povraćanje,proliv,dahtanje,nemir,pojačano uriniranje ili nesvesno mokrenje i drhtanje mišića.Ovi znaci se obično pojavljuju 4-5 sati nakonšsto pas konzumira hranu koja sadrži čokoladu.Početak pomenutih napada u većini slicajeva označava slabe prognoze i često rezultira smrću.Ako pas konzumira čokoladu u striktno ograničenim malim količinama,neće biti opasnosti od trovanja teobrominom.Ali drugi štetni faktori,kao što je propadanje zuba,ne smeju se predvideti.

Đzigerica
Đzigerica je izrazito siromašna kalcijumom a preterano bogata vitaminom A.To može prouzrokovati poremećaje u kostanom sistemu.Ako pas konzumira đzigericu često i u velikim količinama,deformiteti kostiju usled trovanja A vitaminom nastaju postepeno i mogu ostati neprimećeni čak i nekoliko godina.Opasni i nepovratni deformiteti mogu se dogoditi i eventualno dijagnostikovati često prekasno da bi se moglo ikako pomoći.

Izvor: o-psima.com

_________________
Zapadno Škotski Beli Terijer- Westie, Dekan, 5xPRM, 1xR.CAC, 16xCAC, 1xR.CACIB, 8xCACIB, 15xBOB, J.BOG, 2xBOG III, BOG II, BOG, JCH SRB, CH SRB, CH MNE, CH BG, INT CH, tri ipo godine star mužjak, šampionskog porekla, otac Happy White Kreta, majka Flippi Fekete Domino, SLOBODAN ZA PARENJE
Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika
psycho3p
Zaslužni član
Zaslužni član


Pridružio se: Okt 19, 2010
Poruke: 303
Lokacija: Pancevo

PošaljiPoslato: Ned Dec 12, 2010 10:31 pm    Naslov: Re: Pogrešna verovanja u ishrani pasa Odgovori sa citatom

da se prebacimo ovde sa teme o zlatnim retriverima.. imamo toliko tema o ishrani pasa, bilo bi glupo da ih ne iskoristimo xD

elem..
za krompir se chesto nailazi na podatak da je shtetan za pse.. meni je vet-ka preporuchila da shtence hranim ispasiranim krompirom i shargarepom..izmedju ostalog..

isto se i za mleko prichalo da je shtetno za odrasle pse Shocked
Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika
Nataša
Član
Član


Pridružio se: Dec 11, 2010
Poruke: 34
Lokacija: Niš

PošaljiPoslato: Pon Dec 13, 2010 1:23 am    Naslov: Re: Pogrešna verovanja u ishrani pasa Odgovori sa citatom

Pa pazi, pire krompir (sa raznovrsnim povrćem) obično preporučuju veterinari kada je u pitanju neka dijeta, ali samo zato što krompir zasiti psa.
Pas ne vari krompir već ga izbacuje u stanju u kojem ga je uneo u organizam.

Ovde piše da sirova riba kod manjih rasa može da prouzrukuje čak i smrt, a ja mom keru, po preporuci jednog od boljih odgajivača, svaki drugi dan dajem po 5-6 papalina pa pravimo malu pauzu pa opet isto.

Mleko mu dam kad kad odprilike jednu kafenu šoljicu i on to obožava, jogurt isto, a o mladom siru i da ne govorim. Very Happy
Meso već svakodnevno jede, u granule mu ubacujemo mlevenu junetinu.
Sirovi žumanac jednom nedeljno.

_________________
Zapadno Škotski Beli Terijer- Westie, Dekan, 5xPRM, 1xR.CAC, 16xCAC, 1xR.CACIB, 8xCACIB, 15xBOB, J.BOG, 2xBOG III, BOG II, BOG, JCH SRB, CH SRB, CH MNE, CH BG, INT CH, tri ipo godine star mužjak, šampionskog porekla, otac Happy White Kreta, majka Flippi Fekete Domino, SLOBODAN ZA PARENJE
Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika
Lidija
Član
Član


Pridružio se: Maj 08, 2006
Poruke: 45
Lokacija: Beograd

PošaljiPoslato: Pon Dec 13, 2010 5:02 am    Naslov: Re: Pogrešna verovanja u ishrani pasa Odgovori sa citatom

Znači, ni veterinari se ne pridržavaju svojih citata Very Happy

Quote::
Verovanje: Komercijalna hrana treba biti pojačana dodavanjem mesa
Pogrešno verovanje. ... Dakle, ako ste se odlučili da svog psa hranite komercijalnom hranom onda svaki dodak može uticati na balans hranljivih sastojaka i tako negativno uticati na zdravlje psa.

Ovo za ribu nisam imala pojma. Belfi ne jede po par papalina, ona pojede 200-300 grama sirovih za poneki obrok. Ne dajem joj baš često - ali ne zato što sam mislila da ne bi trebalo, nego zato što u mom Maxi-ju ne može baš često da se nađe, a i ja jednostavno ponekad zaboravim na to.

Zašto se u tom pogledu razlikuju mali i veliki psi? I šta dalje da radim - da nastavim da joj dajem, s obzirom da ih obožava, a ne vidim da joj škode, ili da počnem da ih kuvam? Nekako sam oduvek smatrala da im je bolje sirovo meso, u prirodi retko može da se nađe kuvano Very Happy S tim da gledam da kupujem na "sigurnim" mestima.

Što se mesa tiče, belfi jede meso od junećeg buta, u poslednje vreme joj kupujem i juneće srce, grkljane, povremeno pluća i retko džigericu. Od kostiju s vremena na vreme dobije šećernu kost ili zglobove od leđa.

_________________
Nije isto živeti i biti živ!
Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika Foto galerija
psycho3p
Zaslužni član
Zaslužni član


Pridružio se: Okt 19, 2010
Poruke: 303
Lokacija: Pancevo

PošaljiPoslato: Pon Dec 13, 2010 8:53 am    Naslov: Re: Pogrešna verovanja u ishrani pasa Odgovori sa citatom

onda ne znachi da je krompir shtetan..samo nema nikakve koristi od njega.

mleko je dobro za pse - ako ga pas podnosi, ako posle njega nema dijareju, povracanje. tada ga treba zaobilaziti. jogurt i mladi sir im svakako prijaju Smile

vidim za i za sirova jaja pishe da se ne daju. eto ti sad.. veterinari preporuchuju jednom nedeljno zivo jaje.. i to bash zbog koze i dlake Wink

@Lidija - mozda samo zbog tezine i samim tim, otpornosti psa na neke sastojke. nigde pre nisam naishao na takav podatak.. slobodno joj daj, ako joj ne smeta, nema potrebe da joj uskracujesh to zadovoljstvo Smile i ovako joj ne dajesh chesto.

sirovo meso je svakako bolje za pse, samo shto se u zivom mesu chesto kriju bakterije. ako zelish da budesh sigurna da ih nema..stavi meso da se malo skuva - samo do kljuchanja.

junece kosti su jako dobre, ali ne kao obrok - vec kao poslastica..kao i bilo koje druge kosti. one chiste analne zlezde, shto je jako bitno da ne bi doshlo do zapaljenja.. a ako se to desi - dolazi do opadanja dlake na pechate..imao sam iskustva sa tim..nazalost.

mi toliko brinemo o tome shta da dajemo psima..a svi moji psi su jeli sve i svasta (chak i grashak i sve ostalo shto ne sme), a ziveli po 12, 15, 16 godina...

mislim da bi ova tema i "ishrana pasa" mogle da se sjedine...ili da prekopiram one postove ovde, a onu da preimenujem u "dodaci u ishrani"..mozemo da pishemo o iskustvima sa vitaminima i ostalim proizvodima..

shta mislite?

_________________
dance with nature..


Poslednji izmenio psycho3p dana Pon Dec 13, 2010 5:15 pm, izmenjeno ukupno 1 puta
Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika
Nataša
Član
Član


Pridružio se: Dec 11, 2010
Poruke: 34
Lokacija: Niš

PošaljiPoslato: Pon Dec 13, 2010 9:45 am    Naslov: Re: Pogrešna verovanja u ishrani pasa Odgovori sa citatom

psycho3p citat:
onda ne znachi da je krompir shtetan..samo nema nikakve koristi od njega.

vidim za i za sirova jaja pishe da se ne daju. eto ti sad.. veterinari preporuchuju jednom nedeljno zivo jaje.. i to bash zbog koze i dlake Wink

junece kosti su jako dobre, ali ne kao obrok - vec kao poslastica.

...ili da prekopiram one postove ovde

shta mislite?

Što se krompira tiče, šta da ti kažem tako ispada. Confused

Treba davati psu samo sirovi žumanac, bez belanca.

Kosti naravno samo kao poslastica.

Što se mene tiče, slobodno prekopiraj postove, nije uopšte problem.

_________________
Zapadno Škotski Beli Terijer- Westie, Dekan, 5xPRM, 1xR.CAC, 16xCAC, 1xR.CACIB, 8xCACIB, 15xBOB, J.BOG, 2xBOG III, BOG II, BOG, JCH SRB, CH SRB, CH MNE, CH BG, INT CH, tri ipo godine star mužjak, šampionskog porekla, otac Happy White Kreta, majka Flippi Fekete Domino, SLOBODAN ZA PARENJE
Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika
psycho3p
Zaslužni član
Zaslužni član


Pridružio se: Okt 19, 2010
Poruke: 303
Lokacija: Pancevo

PošaljiPoslato: Pon Dec 13, 2010 6:53 pm    Naslov: Re: Pogrešna verovanja u ishrani pasa Odgovori sa citatom

evo onda ovako.. jedan zanimljiv tekst:
Quote::

PRIRODNA ISHRANA PASA

U magazinu Industrija hrane za kućne ljubimce objavljen je tekst na naslovnoj strani pod naslovom Biološki podobna sirova hrana. U pitanjima koja slede bilo je nekoliko stranica posvećeno izjavavama ljudi koji ovako hrane pse.

Je li industrija pseće hrane zabrinuta o ovom prelazu na zdraviju ishranu.. sumnjamo da jeste .. jer do sada samo, 05% hrane za kućne ljubimce na tržištu je hranjenje sirovom hranom, jedva konkurentan procenat na više milijardi dolara. Ono što industrija pseće hrane vidi je još jedna mogućnost da zarade na onome što su mnogi ljubimci , vlasnici i uzgajivača otkrili .. zdrav način ishrane za njihove ljubimce. Oni su se već formirali 'sirovu dijetu' unutar industrije s namerom da se preuzme tržište i možda ostave bez posla neke od malih preduzetnika koji pokreću porodične poslove proizvodnje ove hrane.

Biološki podobna sirova ishrana je način kako su se psi hranili hiljadama godina. Zašto bi mi mislili da je granulirana, veštačka hrana zdravija? Neki će pokušati da to opravdaju da se pas udaljio od vuka, ali...

Zvanična naučna promena da se pas više ne zove Canis familiaris već Canis lupus familiaris ili ti pripitomljeni vuk, objavljena je 1993.g. od strane Smitsonian instituta u saradnji sa Američkim društvom za istraživanje sisara u publikaciji Sisari sveta.(Mammal Species of the World: a Taxonomic and Geographical reference, edited by D.E .Wilson and D.E.A Reeder. Published by the Smithsonian Institute in association with the American Society of Mammalogists). Dakle sada se tvrdi da su pas i vuk ISTA VRSTA, a da je razlika u podvrsti. Dakle imaju i istu DNK genetsku strukturu. Imajući ovo u vidu logično je da pas treba da jede slično što i vuk. Prosečno životinje iz porodice vuka i pasa vare sirovu hranu 4 sata, a ako je hrana neprilagodjena ili posebno priladođena za lečenje, varenje može trajati i do 24h.

Psima nedostaje enzim amalaze koji je enzim potreban da se svari kompleks ugljenohidrata. Samo jedan pogled je dovoljan da vidimo da komercijalna suva hrana za pse sadrži žitarice i punioce, dakle jeftine kalorije koje teško da su idealne za ishranu naših prijatelja pasa. Zapravo sada se mnogi poznavaoci ishrane-nutricionisti slažu da žitarice zapravo ne smeju biti najveći ili veliki deo ishrane pasa! Tako tvrdnje proizvođača da je to neophodno - ne stoje.

U knjizi fakulteta veterinarske medicine U.C.Davis piše:
" Šećeri i skrob su najčešće svarljivi ugljenohidrati. Njihovo varenje stvara glukozu koja se koristi za stvaranje energije i za spajanje masnoća sa rastvorljivim aminokiselinama. Pošto su skrobovi jeftiniji od proteina i masti koriste ih kao jeftiniju zamenu u komercijalnim hranama za pse."

U prirodi psi jedu životinje biljojede pa i sadržaj u stomaku sa izmetom biljojeda, od kojih bi obezbedili najveći deo zahteva za travom, povrćem i biljem. Setite se da psi u vukovi jedu u čoporima, na najjači jedu meso, dok mladuncima i starima ostaju kosti. Setimo se da su mladima i starima kosti dragocene jer sadrže kalcijum, koji baš ovom starosnom dobu treba. Naravno kosti moraju biti sirove, a ne kuvane. Sirova hrana je puna enzima, koji se kuvanjem uništavaju. Koliko su zapravo enzimi bitni. Pa samo toliko da život bez njih nije moguć. Postoje dve vrste enzima – za varenje i metabolički.
Psi koji jedu granuliranu granuliranu imaju otečen pankreas, a otrovi se nakupljaju u organizmu.
Dakle enzimi za varenje menjaju hemijsku strukturu hrane tako da ona može ući u ćelije.

Lipaza je enzim za varenje masnoće, amilaza pomaže promeni ugljenohidrata (žitarica) u jednostavne šećere, Proteaza pretvara belančevine u aminokiseline i Laktaza radi sa mlečnim proizvodima.

Stotine metaboličkih enzima pruža pomoć u pretvaranju hrane u nove mišiće, meso, kosti, živce i žlezde. Radeći sa jetrom oni pomažu u čuvanju viška hrane za buduće energetske potrebe i izgradnju.
Enzimi takođe pomažu bubrege, pluća, jetru, kožu i debelo crevo u svojoj eliminaciji otrova. Gušterača je najveća fabrika posvećena proizvodnji probavnog enzima. Prebacivanje metaboličkih enzima u enzime za varenje napreže jetru, ali i sve druge organe koji treba to da potpomognu!

Istraživanja pokazuju da miševi hranjeni hranom bez enzima (veštačkom hranom) imaju dva i po puta uvećanu jetru u odnosu na one hranjene sirovom hranom. U eksperimentu miševi hranjeni kuvanom hranom su imali tri puta uvećanu jetru u odnosu na one hranjene sirovom hranom.

Štenci su rođeni bez enzima za varenje njihove hrane. Tokom prvih nekoliko nedelja primaju sve njihove hranjivr tvari kroz mleko keruše. Majka priroda je dizajnirala jedinstven proces u odvikavanju od sise, pa će tako keruša povraćati polusvarenu hranu, koju štenci jedu.

Predvarenje je zaista zanimljiv fenomen!
Eskimski psi mnogo bolje podnose meso koje je ostavljeno nesečeno i neočišćeno(čitav leš) da se razlaže, od onoga koje je bakterijski polusvareno (primer sirovo meso ostavljeno da odstoji u frižideru).

Koliko je sirovo meso stoke i sirovo živinsko meso zdravstveno sigurno za pse?

Šta je sa salmonelom, ešerihijom koli i drugim bakterijama? Jeste li ikada videli vašeg psa da zakopava kosti, da se valja po crkotini? Psi nisu samo lovci, već i strvinari, dakle u prirodi jedu uginule životinje. Mogu da podnesu bakterije bez ikakvih problema i to one koje bi ubile čoveka. Zdravi psi izloženi malim dozama bakterija postaju imuni na njih, a treba da znate da nisu svi sojevi bakterija primer salmonele, ešerihije koli i kampilobaktera izazivači bolesti. “Čuo sam da je pas uginuo od streptokone infekcije.” Da, ali to je mutant streptokoke, a treba da znamo da smo mi i psi rodjenjem uvek izloženi svuda streptokokama i nije nam ništa. Naravno bakterije se nalaze i u suvoj hrani.

Iako mislite da je pas zdrav, a hrani se suvom granuliranom hranom, on svakako nije u dobrom zdravstvenom stanju. Potreban je oprez u izlaganju bolesne životinje bakterijama za varenje. Potrebno je skuvanu hranu, postepeno, svakim obrokom kuvati sve manje i davati je sve siroviju. Na kraju veoma malo kuvanu hranu pomešajte sa živim mesom i bakterije će se rašiti ali razblažene, tj manje koncentrovane svuda. Ako ste baš paranoični potopite meso u sok semena grejpfruta pomešanog sa vodom i on će ubiti površinske bakterije. Počnite da dajete i sirove kosti, ali samo pileći vrat i leđa. Zaključeno je da je rizik mnogo manji od dobrobiti koja nastaje.

REZULTATI ISTRAŽIVANJA

Istraživanja koja je sproveo Canine Health Concern u 1996.g sa timom veterinara dali su sledeće rezultate:

Posle hranjenja sirovom hranom u periodu od 6 šest meseci, oboljevanje se smanjilo za 85%. Stručan podatak (naučno to se rangira sa alfa 0.5% i P<.0014 sa 99.5% verovatnoće) 85 vlasnika je učestvovalo u istraživanju, a 74 je promenilo ishranu u sirovu, a 13% je već tako hranilo svoje pse.

Prijavili su sledeće promene: živahnije ponašanje, bolje desni i zube, bolju dlaku i kožu, prestanak češanja, prestanak problema sa varenjem i povraćanjem, nestanak zadaha, čistije uši i manju podložnost buvama. 88% učesnika je hranilo pse sirovim pilećim krilcima, sirovom jagnjetinom, svinjskim i goveđim kostima, sirovim škembićima(želudac) sirovim i kuvanim povrćem. Osim pilećih vratova i leđa i krila, koji sadrže B kompleks vitamina, visoko kvalitetne proteine i omega 6 esencijalne aminokiseline, potrebno je davati jetru, bubrege, mozak i srce, sve sirovo naravno. Povrće je nezamenljivo, sameljite ga, dobro je ono u krtolama (repa, cvekla) i borovnica, kupina i šipak, proklijale žitarice, kikiriki. Treba dodavati i beli luk

Napomena:
Crni luk je toksičan za pse. Grožđe nije dobro za pse. Ne sme se davati živo belance.

tekst preuzet sa:
www.well.org.rs/vuk.html

i josh jedan..
Quote::

Ovo je lista nekih namirnica za koje je veoma korisno da se nadju u odredjenom omjeru u ishrani psa. Svaka od njih ima pozitivna dejstva, a neke se mogu smatrati i ljekovitim, te pomoci pri nekim manjim zdravstvenim problemima.

Nikada ne smijemo zaboraviti da meso NIJE dovoljno psu!

Mesni obroci- Protein je gradjevinski blok zivota. Koristite razlicite vrste mesa (perad, govedina, riba...) za balansiran i kompletan unos aminokiselina. Piletina i riba su izvor najprobavljivijih proteina. Janjetina je lagana za probavu, a riblje meso sadrzi visoki nivo omega 3 masnih kiselina koji doprinose bogatoj i zdravoj dlaci.

Pileca masnoca- Odlican dugotrajni izvor energije koji psi lako probavljaju.

Suncokretovo ulje- Bogato omega 6 masnom kiselinom koja pomaze odrzanju zdrave i bogate dlake.

Zalfija - Vazan anti-oksidant. Koristi se kao pomoc u probavi i stimulator cirkulacije.

Jecam - Dobar izvor karbohidrata, bogat proteinima, B vitaminom, prirodnim vlaknima i mineralima, posebno zeljezom. Pojacava apetit, pomaze u slucaju probavnih problema. Pomaze sprecavanju ranog ispadanja zuba i gubitku dlake. Takodje je izvanredan precistac krvi i pomaze da se cuko lakse rashladi pri vrucem vremenu.

Zobene pahuljice (zob=ovas) - Izvrstan izvor zeljeza, vitamina A, B6, tiamina, riboflavina, niacina, kompleks vitamina B2, prirodnih vlakana, kalijuma, fosfora, vitamina E, kalcijuma i magnezijuma. Pokazalo se da zob ubrzava protok krvi, dobra je prevencija protiv srcanih bolesti i smanjuje holesterol. Pomaze pri probavi i izuzetno je ugodan za zeludac. Ne sadrzi gluteide kao druge zitarice, na koje neki psi mogu biti alergicni. Povoljno djeluje na nerve, krv i dlaku. Pomaze izgradnju snaznijih kostiju, nokata (kandzica ) i zuba i smiruje probavni i nervni sistem.

Raz- Dobar izvor proteina i prirodnih vlakana. Sadrzi mnogo minerala, kao zeljezo, flor, kalcijum i magnezijum. Pomaze odrzanju zdravih zuba, noktiju i dobrom funkcionisanju cirkulacije. Takodje se pokazao korisnim u borbi protiv raka, diabetisa, kardiovaskularnih bolesti

Alge- Izvor mnogih minerala, ukljucujuci jod, kalijum, magnezium, kalcium i zeljezo. Kao dobar izvor joda, moze pomoci u problemima sa tiroidnom zlijezdom, regulisuci tako metabolizam u svim celijama tijela.

Germa (kvasac)- Uglavnom se preporucuje radi vitamina E. Ima visok sadrzaj kompleksa vitamina B2, vitamina B i mnogih minerala ukljucujuci zeljezo, kalcijum, bakar, magnezijum, beta karotin, cink, fosfor i kalijum. Koristi se za poboljsanje iskoristavanja oksigena, specijalno u stresnom stanju. Germa povecava izdrzljivost i vitalnost.

Ulje konoplje- Nudi izvrstan balans esencijalnih masnih kiselina Omega3 i Omega6. Ove masne kiseline su neophodne za zdravu kozu i dlaku, specijalno u periodu naglog rasta i razvoja stenadi.

Probiotik Lactobacillus acidophilus- Povecava kiselost u zelucu, te sprecava rast stetnih bakterija kao sto su salmonela, esericija koli i druge. Normalizuje rad crijeva sto pomaze smanjivanju vremena probave - ubrzava metabolizam. Zaustavlja prolive, eliminise gasove i smanjuje nadutost, redukuje los zadah izazvan necistim crijevima, vraca na normalu proizvodnju vitamina K i B, specijalno vitamina B12. Potpomaze ispustanje prirodnih antibiotika koji se bore sa stetnim bakterijama i kandidom. Ovi prirodni antibiotici nemaju kontraefekata i pomazu generalno borbi organizma protiv infekcija. Potrazite u Pet-shopovima ili u prodavnicama zdrave hrane.

Pivski kvasac- Jaca imunoloski sistem. Dobar je izvor B vitamina, aminokiselina, proteina, minerala, enzima i snazan je zdrav izvor B-vitamina, amino kiselina, proteina, minerala, enzima i nukleidnih kiselina.

Orasi- Dobar su izvor proteina i prirodnih vlakana. Sadrze preko 19 vitamina i minerala, ukljucujuci vitamin A, vitamin E, kompleks vitamina B2, kalcium, magnezium, fosfor, kalijum, B vitamine i cink.

Sjeme lana- Najbolji izvor alfa-linoleik kiseline. Izvrstan izvor Omega 6 & Omega 3 esencijalnih masnih kiselina. Posledica ovih masnih kiselina je bogato i mekano krzno. Takodje sadrzi i rastvoriva i nerastvoriva prirodna vlakna koja pomazu pri probavi i sprecavaju zatvore, te tako nude prevenciju od raka.

Slatki krompir- Nudi vitamine B, cink, vitamin C, bakar, zeljezo, magnezijum, niacin i kalijum. Izvrstan je izvor visokoprobavnih ugljenih hidrata koji povecavaju energiju, no ne upotrebljavati velike kolicine u ishrani.

Jabuke- Odlican izvor vitamina A7 beta karotina. Sadrzi kalijum, fosfor, hlorin, natrium, magnezijum, kalcijum, sumpor, zeljezo, fluor, prirodna vlakna, bor, nesto vitamina C i silicijuma, plus mnogo minerala u tragovima.

Mrkva- Sadrzi beta karotin, vitamin B compleks, vitamine A,C, D, E i K, zeljezo, kao i kalcium,fosfor, natrijum, kalijum, magnezium, mangan, sumpor, bakar i jod. Mrkva pomaze probavu, poboljsava vid i doprinosi zdravlju koze.

Izdanci djeteline (lucerke)- Bogat izvor antioksidanata, anti-kancerogena, biljnih hemikalija, enzima, minerala u tragovima, i brojnih drugih hranljivih materija koje eliminisu otrove iz organizma, jacaju imune celije, otpornost protiv mutacije celija i jacaju cijeli imunoloski sistem.

Rogac- Sadrzi isto vitamina B1 kao spargle ili jagode, istu kolicinu niacina kao pasulj, socivo ili grasak i vise vitamina A nego plavi patlidzan, spargle ili cvekla. Takodje sadrzi dosta kalciuma, vitamina B2, magneziuma i zeljeza, zatim fosfor, kalijum, silicijum, niacin, nesto vitamina A i proteine.

Listovi persuna- Sadrze vitamin A, nekoliko B vitamina, kalcium, zeljezo, fosfor, mangan i vise vitamina C nego narandza! Persun je poznat kao jedna od najkoncentrovanijih hranljivih materija.

Kopriva- Sadrzi visoku koncentraciju velikog niza vitamina, minerala i hranljivih materija ukljucujuci protein, kalcium, fosfor, magnezium, zeljezo, beta-carotin, kalijum, vitamine A, C, D i kompleks B vitamina - svi u lako probavljivoj formi tako da mogu lako biti absorbovani od strane organizma.

Pcelinji polen- Najkompletnija i najizbalansiranija hrana u prirodi. Super koncentrovane sve hranljive materije - prirodna snaga - zeljezo, protein, kalcium, amino-kiseline, B grupu vitamina i antioksidante, plus preko 5000 drugih hranljivih materija.

Lecitin- Neophodan svakoj celiji tijela. Membrane tjelesnih celija su vecim dijelom sastavljene od lecitina.

Ruzmarin- Izvanredan lijek protiv nadutosti ili drugih probavnih poremecaja, ukljucujuci one koji dolaze usljed nervoze, stresa, iritacije. Smatra se kao smirujuce sredstvo, lijek za srce. Djeluje kao prirodna barijera protiv bakterija u hrani, i takodje kao antioksidant i ima antimikrobske osobine. Sluzi kao prirodna zastita organizma.

Ribizla- Djeluje kao prevencija od infekcije mokracnih puteva izazvanih esericijom coli sprecavajuci mikroorganizme da se zalijepe za epitelne celije urinarnog trakta.

Taurin- Najbolji izvor taurina su meso i riba. Nove studije pokazuju da psi trebaju taurin za zdravlje kardiovaskularnog sistema.

Djumbir- Biljka koja otklanja mucnine i dobro je prihvataju psi svih uzrasta. Stimulise probavne sokove i pomaze u izbacivanju unutrasnjih nametnika - crva.

Origano- Sadrzi karvakrol i timol, koji mu daju antiparazitske osobine. Takodje pomaze protiv nadutosti i stimulise protok zuci. To je jaka antisepticna biljka.

_________________
dance with nature..
Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika
Borcanin
Zaslužni član
Zaslužni član


Pridružio se: Okt 03, 2010
Poruke: 274
Lokacija: Borca - Beograd

PošaljiPoslato: Čet Dec 16, 2010 2:46 pm    Naslov: Re: Pogrešna verovanja u ishrani pasa Odgovori sa citatom

Verovatno postoje pravila gde pise sta pas sme da jede a sta ne.I sta mu vise odgovara a sta manje.Ja mom psu dajem sve.A kada se setim pasa u selu koji zive i po 10-15 godina a jedu sve i svasta,onda se i ne brinem hoce li mojoj kuci nesto faliti.
Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika
psycho3p
Zaslužni član
Zaslužni član


Pridružio se: Okt 19, 2010
Poruke: 303
Lokacija: Pancevo

PošaljiPoslato: Ned Dec 19, 2010 12:57 am    Naslov: Re: Pogrešna verovanja u ishrani pasa Odgovori sa citatom

bash sam to napisao u proshlom postu.. ja izbegavam da dajem psu jedino pilece shuplje kosti, grashak, pasulj i tako to.. dobija i ono shto ostane od nas - ako nije puno zachinjeno, slano..

_________________
dance with nature..
Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika
Borcanin
Zaslužni član
Zaslužni član


Pridružio se: Okt 03, 2010
Poruke: 274
Lokacija: Borca - Beograd

PošaljiPoslato: Ned Dec 19, 2010 9:17 am    Naslov: Re: Pogrešna verovanja u ishrani pasa Odgovori sa citatom

Da.Pilece kosti joj jedino ne dajem,ostalo sve jede.
Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika
Lidija
Član
Član


Pridružio se: Maj 08, 2006
Poruke: 45
Lokacija: Beograd

PošaljiPoslato: Ned Dec 19, 2010 10:32 am    Naslov: Re: Pogrešna verovanja u ishrani pasa Odgovori sa citatom

Borcanin citat:
Verovatno postoje pravila gde pise sta pas sme da jede a sta ne.I sta mu vise odgovara a sta manje.Ja mom psu dajem sve.A kada se setim pasa u selu koji zive i po 10-15 godina a jedu sve i svasta,onda se i ne brinem hoce li mojoj kuci nesto faliti.

Mislim da to zavisi od psa do psa. Psi na selu su uglavnom mešanci rođeni bez ljudske pomoći i brige, preživeli prirodnu selekciju, pri kojoj obično ostanu samo najotporniji. Ovi koje mi gajimo su uglavnom psi o kojima čovek brine od rođenja, pa u leglu uglavnom prežive sti - i oni manje otporni, koji u prirodi ne bi.

_________________
Nije isto živeti i biti živ!
Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika Foto galerija
Marion
Novi član
Novi član


Pridružio se: Sep 03, 2011
Poruke: 3

PošaljiPoslato: Čet Okt 13, 2011 10:37 am    Naslov: Re: Pogrešna verovanja u ishrani pasa Odgovori sa citatom

Citajucim ovu temu naisla sam na recenicu koju sam prizeljkivala"Psi koji jedu granuliranu granuliranu imaju otečen pankreas, a otrovi se nakupljaju u organizmu."
Pre dva dana smo izgubili nasu ljubimicu Kiku. Razmisljajuci i citajuci razlicite forume i saveti veterinara o ishrani od kako joj je bilo sve losije pre oko 2 nedelje - dosla sam do zakljucka da je najveci belaj napravila granulirana hrana. Nismo je hranili iskljucivo tom hranom, vec otprilike 2-3 puta nedeljno. Tezak gastritis koji ju je odneo (a najverovatnije i velika ostecenja pankreasa, zuci i td.) i ogromna kolicina kamena u besici. Ne mozemo da je vratimo ali jedno sam sigurna da ako ikada budem ponovo uzela psa NIKADA mu nece dati nijednu granulu!
U svoje vreme radeci na knjizi "Psi u niskom letu" pisca Aleka Popova (Geopoetika), potresno mi je zvucao deo o granuliranoj psecoj hrani. U romanu se ta firma, zove CANIMA, veoma blisko do imena najpoznatijeg proizvodjaca granulirane hrane. Tada sam pomislila - ma to je pisceva fantazija. Danas mislim da je to cinjenica...
Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika
Prikaži poruke iz poslednjih:   
Napiši novu temu   Odgovori na poruku   Odštampaj stranicu    Forum Razno
Strana 1 od 1
Sva vremena su GMTSkoči na:  


Ne možeš pisati nove teme u ovom forumu
Ne možeš odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možeš menjati svoje poruke u ovom forumu
Ne možeš brisati svoje poruke u ovom forumu
Ne možeš glasati u ovom forumu
Ne možeš da prikačiš fajlove na ovaj Forum
Možeš da skidaš fajlove sa ovog foruma


_TOGGLE
Facebook

_TOGGLE
Poslednje poruke
Poslednjih 10 poruka na forumu

Beli Patuljasti Šnaucer
Poslednja objava od: OglasnikAS u Mali oglasi dana Feb 18, 2020 u 10:45:26

Francuski buldog
Poslednja objava od: OglasnikAS u Mali oglasi dana Jan 30, 2020 u 23:26:28

Harlekinska Doga
Poslednja objava od: OglasnikAS u Mali oglasi dana Jan 25, 2020 u 21:47:10

Zenkica mini maltezera stara 7 nedelja, vakcinisana odnegova
Poslednja objava od: benson u Mali oglasi dana Jan 04, 2020 u 23:17:01

Zenkica mini maltezera stara 7 nedelja, vakcinisana odnegova
Poslednja objava od: benson u Psi za pratnju i razonodu dana Jan 04, 2020 u 23:16:07

Cane Corso
Poslednja objava od: OglasnikAS u Mali oglasi dana Dec 27, 2019 u 23:48:41

Stenci bernskog planinskog psa
Poslednja objava od: benson u Mali oglasi dana Dec 26, 2019 u 19:57:42

Stenci bernskog planinskog psa
Poslednja objava od: benson u Pinčeri i šnauceri, molosi i švajcarski pastirski psi dana Dec 26, 2019 u 19:56:33

questionsconcerning the Jets: Sam Darnold, Adam Gase, Joe Do
Poslednja objava od: Tuesday u Pinčeri i šnauceri, molosi i švajcarski pastirski psi dana Dec 26, 2019 u 01:14:51

Winners & losers towards Los Angeles Rams-Oakland Raiders pr
Poslednja objava od: Tuesday u Pinčeri i šnauceri, molosi i švajcarski pastirski psi dana Dec 26, 2019 u 01:14:24


_TOGGLE
Poslednje fotke

_TOGGLE
Baneri

_TOGGLE
Svet Životinja

Privatan smestaj na moru
Sportski vodic

Search Engine Submission - AddMe
Sokobanja
Interactive software released under GNU GPL, Code Credits, Privacy Policy