Svet Zivotinja
 
_TOGGLE
Sadržaj

_TOGGLE
Mini Chat
vorotovici: kako se ubacuju slicice?
20-Nov-2017 21:46:45
Miki.PoLo: Uh ovo bas i nije aktivno
07-Oct-2016 16:58:04
Miki.PoLo: Ehe
07-Oct-2016 16:57:38
Lgk|S: Sta imaa??
04-Jan-2016 13:20:36
Lgk|S: Caoo
04-Jan-2016 13:15:06
gelfino: propade nam forum Sad
26-Jul-2015 14:05:04
szdanijela: kako nam je nekad bilo lepoooo. nedostajete ..... <3
17-Jan-2015 12:40:32
Andjela: Cao ima li koga za dop?
20-Sep-2014 18:02:25
iskica: caoo Surprised
07-Sep-2013 11:44:23
Marcus: Biljo pa cekas se da ga pokrenes Smile
26-Aug-2013 21:38:51
Shout History
Only Registered Users can Shout
Create/Login

_TOGGLE
Informacija o članu

Dobrodošli Anonimni

Nadimak
Šifra

Članovi:
Najnoviji: esther
Novih danas: 0
Novih juče: 0
Ukupno: 908

Ljudi Online:
Članovi: 0
Posetioci: 41
Ukupno: 41
Ko je gde:
 Posetioci:
01: Forumi
02: Forumi
03: Forumi
04: Moj nalog
05: Forumi
06: Forumi
07: Forumi
08: Moj nalog
09: Forumi
10: Forumi
11: Forumi
12: Forumi
13: Forumi
14: Forumi
15: Forumi
16: Forumi
17: Moj nalog
18: Forumi
19: Forumi
20: Forumi
21: Forumi
22: Forumi
23: Forumi
24: Forumi
25: Shoutblock
26: Moj nalog
27: Forumi
28: Foto galerija
29: Forumi
30: Forumi
31: Forumi
32: Forumi
33: Forumi
34: Forumi
35: Foto galerija
36: Forumi
37: Forumi
38: Forumi
39: Forumi
40: Forumi
41: Shoutblock

Online uprava:

Nema upravnih članova online!

Forumi › PSI › Pinčeri i šnauceri, molosi i švajcarski pastirski psi › Nemački bokser

Nemački bokser


II FCI grupa

Pogledaj prethodnu temu :: Pogledaj sledeću temu  
Autor Poruka
bozamc
Član
Član


Pridružio se: Dec 10, 2010
Poruke: 45

PošaljiPoslato: Ned Dec 12, 2010 4:18 pm    Naslov: Nemački bokser Odgovori sa citatom

Nemački bokser - Deutscher Boxer

FCI br. 144

ISTORIJAT: Neposrednim pretkom boksera smatra se mali, odnosno brabantski bulenbeisser. Ondasnji uzgoj bulenbeissera bio je uglavnom u rukama lovca, kojima je sluzio u lovu. Njegov zadatak bio je da divljac koju opkoli psi hajkaci zgrabi i da je cvrsto drzi dok ne stigne lovac i ne usmrti plen. Za ovaj zadatak pas je morao imati sto siru gubicu sa sirokim rasporedom zuba, da bi mogao zaista cvrsto da zagrize i cvrsto drzi lovinu.
Svaki bullenbeissel koji je imao ove odlike, bio je podoban za svoj zadatak i koristio se u uzgoju koji je ranije sprovodjen samo na osnovu rada i primene psa. Tako je pokrenut proces uzgoja kroz koji je dobijen pas siroke i prcaste pecurke.

OPSTI IZGLED: Bokser je srednje velik, robustan kratkodlaki pas kratkog, kvadraticnog tela i jakih kostiju. Muskultura je suva snazno razvijena i plasticno izradjena. Pokreti su mu zivahni puni snage i plemenitosti. Bokser ne sme biti nezgrapan ni tezak, kao ni slabasan ili lagan.

PROPORCIJE:
a) Duzina tela prema visini grebena-gradja je kvadraticna, sto znaci da granicne linije, horizontala na ledjima i vertikale spustene do podloge sa vrha plecke, odnosno sa spica sedne kosti formiraju kvadrat.
b) Dubina grudi prema visini grebena-grudi dostizu do laktova. Dubina grudi iznosi polovinu visine grebena.
c) Duzina nosnika prema duzini glave-odnosi se kao 1:2 ( mereno od vrha nosne pecurke do unutrasnjeg ocnog ugla, odnosno od unutrasnjeg ocnog ugla do vrha potiljcne kosti ).

KARAKTER: Bokser treba da bude jakih nerava, samosvestan, miran i uravnotezen. Njegova narav je od vitalnog znacaja i trazi brizljivo negovanje. Njegova privrzenost i vernost gospodaru i kuci, njegova budnost, kao i neustrasivost i hrabrost kao branioca i zastitnika su poznati od davnina. On je bezopasan u porodici, nepoverljiv prema strancima, vedar i prijateljski raspolozen u igri, ali u ozbiljnim situacijama neustrasiv. Lako ga je obucavati zahvaljujuci njegovoj spremnosti na poslusnost, njegovoj odlucnosti i hrabrosti njegovoj prirodnoj ostrini i sposobnosti da oseca mirise. Njegova skromnost, cistoca i urednost cine ga prijatnim i dragocenim porodnicnim psom, psom za pratnju. Njegov karakter je cestit, bez dvolicnosti ili podmuklosti i u dubokoj starosti.

GLAVA: Ona daje bokseru karakteristican izgled. Mora biti u dobrom odnosu prema telu i ne sme izgledati niti prelako niti pretesko. Gubica treba da budi sto sira i sto mocnija. Lepota glave pociva na harmonicnim proporcijama gubice i lobanjskog dela glave. S koje god strane glava se posmatrala, spreda, odozgo ili sa strane gubica uvek mora biti u dobrom odnosu sa lobanjom to jest nikad ne sme izgledati premala. Glava treba da bude suva, dakle bez nabora. Uobicajeno je da se na celu stvore nabori kada su usi podignute, ili kada usi nisu kupirane, pri povisenoj paznji. Sa obe strane od korena nosa spustaju se naznaceni nabori. Tamna maska ogranicena je na gubicu i mora ostro odudarati od boje glave, tako da izraz lica ne deluje mracno.

LOBANJA: Celo treba da bude sto je moguce uze i uglasto. Ono je lako zaobljeno, niposto ne kuglasto ili kratko, niti pljosnato i presiroko. Teme ne sme biti previsoko. Ceona brazda je tek lako neznacena, ne sme biti duboka, posebno ne medju ocima.

STOP: Celo obrazuje s nosnikom naznacen prelaz. Nosnik ne sme buldogoliko biti utisnut u celo, ali ne sme biti ni padajuci.

OBRAZI: Obrazi su razvijeni u skladu sa snaznim vilicama, pa ipak nisu suvise naglaseni. Oni u blagom luku prelaze u gubicu.

NJUSKA: Njuska je mocna razvijena u sve tri dimenzije, dakle nije ni siljasta ni uska, ni kratka ni plitka. Njen oblik zavisi od oblika vilice, polozaja ocnjaka i osobina labrnja.
Ocnjaci moraju biti sto razmaknutiji i dobre duzine, tako da je prednja povrsina gubice siroka, gotovo kvadraticna i sa nosnikom obrazuje tup ugao. Spreda gornja usna lezi svojom ivicom na ivici donje usne. Nagore zakrivljeni deo donje vilice sa donjom usnom koju zovemo bradom, ne sme previse prelaziti gornju usnu, ali jos manje sme da nestane pod njom, vec se mora jasno ocrtavati kako spreda tako i sa strane.
Ocnjaci i sekutici donje vilice ne smeju se videti kada je gubica zatvorena. Usek na gornjoj usni je dobro vidljiv.

USNE: Usne upotpunjuju oblik gubica. Gornja usna je debela i razvijena. Ona spreda ispunjava prazninu koja nastaje zbog duzine donje vilice.

NOS: Nos je sirok i crn, sasvim lako prcast, sirokih nosnih otvora. Vrh nosa lezi nesto vise od korena nosa.

ZUBALO: Donja vilica prelazi gornju i lako je zakrivljena na gore. Bokser je predgrizac. Gornja vilica je sirokom bazom usadjena na lobanjski deo i jedva se malo suzava prema napred. Zubalo je snazno i zdravo. Sekutici su postavljeni ravnomerno u pravoj liniji, dok se ocnjaci nalaze medjusobno daleko udaljeni i dobre su duzine.

OCI: Tamne oci ne smeju biti premale, niti izbuljene, kao ni duboko usdjene. Izraz odaje energiju i inteligenciju, no ne sme biti preteci niti napadan. Ivica kapka mora imati tamnu boju.

USI: Visoko postavljene kupirane u vrh, srazmerno duge i uspravno nosene, u bazi ne presiroke. Nekupirane usi imaju prikladnu duzinu pre su male nego velike, tanke, postavljene su sa obe strane u najvisoj tacki lobanje, daleko su medjusobno razmaknute. U mirovanju leze uz obraze. Kada je pas na oprezu, usi treba da s jednim jasnim naborom padaju prema napred.

MANE: Nedostatak plemenitosti i izrazajnosti, mracno lice, glava pincera ili buldoga, balavost, pokazivanje zuba ili jezika, spicasta ili prelaka gubica, padajuci nosnik, kozast ili suzen nos, svetla nosna pecurka, tzv. orlovo oko, nepigmentisani kapak, lose kupirane usi, ruzno uvo, uglasta donja vilica, ovalni raspored zuba, lose smesteni zubi, slabo izgradjeni zubi, lose zubalo usled bolesti.

VRAT: Gornja linija vrata spusta se u elegantnom luku sa dobro istaknutim spojem glave prema grebenu. Vrat treba da bude izdasne duzine, okrugao, snazan, misicav i suv.

MANE: Kratak, debeo vrat, labava koza na vratu ( podgusnjak ).

PREDNJE NOGE: Prednje noge moraju spreda gledano, biti ravne, medjusobno paralelne i imati lake kosti.

PLECKE: Duge i kose, cvrsto pripojene uz trup, ne smeju biti previse misicave.

NADLAKTICE: Duge, sa lopaticom obrazuje prav ugao.

LAKTOVI: Ne smeju biti suvise pritisnuti na grudni kos, ali ni odstojeci.

PODLAKTICE: Vertikalna duga i suvo misicava.

SAPLJE: Snazan, dobro naznacen ali ne nabreklo.

DOSAPLJE: Kratko, skoro vertikalno u odnosu na podlogu.

SAPE: Male, okrugle, zatvorene, debelih jastucica s cvrstim tabanima.

MANE: Francuski stav, labave lopatice, labavi laktovi, slab zglob saplja, zecije sape, pljosnata rasirena sapa.

TELO: Kvadraticno, trup lezi na jakim ravnim nogama.

GREBEN: Treba da bude naglasen.

LEDJA: Treba da budu ukljucujuci i labinski deo ledja, cvrsta, ravna, siroka i jako misicava.

SAPI: Lako nagnute, neznatno zaobljene i siroke. Karlica treba da bude duga i narocito kod zenki siroka.

GRUDNI KOS: Dubok, doseze do laktova. Dubina grudi iznosi polovini visine do grebena. Dobro izrazene podgrudi. Rebra su dosta zaobljena ali i ne naglaseno okrugla, pruzaju se daleko unazad.

DONJA LINIJA: Tece u elegantnom luku unazad. Kratke, cvrste, lako pribrane slabine.

MANE: Presirok i uzak front, viseci trup, sarenasta ledja, slaba ledja, dug, uzan jako uvucen slabinski deo ledja, slaba povezanost sa sapama, izdignute slabine, strme sapi, uska karlica, viseci trbuh, usukane slabine.

ZADNJE NOGE: Vrlo misicave, muskultura je tvrda i vrlo plasticno istaknuta. Gledano od pozadi, zadnje noge treba da budu prave.

NATKOLENICA: Duga i siroka. Ugao zgloba kuka i kolena po mogucstvu tupi.

KOLENO: U osnovi polozaju treba da se pruza ka napred, ali tako da ga jos dodiruje zamisljena vertikala povucena sa kvrge zgloba kuka prema podlozi.

POTKOLENICA: Vrlo misicava.

SKOCNI ZGLOB: Snazan, dobro naznacen, ali ne nabrekao. Ugao iznosi oko 140 stepeni.

DOSAPLJE: Kratko sa nagibom od 95-100 stepeni prema podlozi.

SAPE: Nesto duze nego prednje, zatvorene, debelih jastucica sa cvrstim tabanima.

MANE: Slaba muskultura, nedovoljno ili previse zatvoreni uglovi nogu sabljaste noge, O-stav zadnjih nogu, kravlji stav, uzani skocni zglobovi, zecije sape, pljosnate rasirene sape.

REP: Usadjen vise visoko nego nisko, kratko kupiran i uspravno nosen.

MANE: Niska usadjenost.

KRETANJE: Zivahno, puno snage i plemenitosti.

MANE: Gegav korak, slab iskorak i ukrucenost.

KOZA: Suva, elasticna, bez nabora.

DLAKA: Kratka, tvrda, sjajna i prilegnuta uz telo.

BOJA: Zuta ili tigrasta. Zuta se javlja u razlicutim tonovima, od svetlo zute do tamno jelenje crvene, pa tigrasti varijetet nijanse,koje su na sredini ( crvenozuta ). Crna maska. Tigrasti varijetet ima na zutoj osnovi neizmenicno postavljanje tamne ili crne pruge, koje se pruzaju u pravcu rebara. Osnovna boja i pruge moraju se medjusobno jasno razlikovati. Bele oznake nisu u osnovi za odbacivanje, one mogu biti vrlo odgovarajuce.

MANE: Maska koja prejako prelazi preko gubice, kao i premalo izrazena tigravost. Prljava osnovna boje. Ne lepe bele oznake, potpuno ili polovicno bela glava. Druge boje ili takva osnova boja, gde je vise od 1/3 povrsine tela bele boje.

VISINA: Merena od grebena uz lakat do tla, muzijaci 57-63 cm, a zenke 53-59 cm.

MASA: Muzijci preko 30 kg. ( za psa visokog oko 60 cm. ), zenke oko 25 kg. ( za kuju visoku oko 56 cm).

N.B. Muzijaci moraju imati dva ocigledno normalno razvijena testisa koji su u potpunosti spusteni u skrotum.


_________________
Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika
Bolba
Urednik


Pridružio se: Okt 26, 2011
Poruke: 386

PošaljiPoslato: Sre Nov 02, 2011 11:55 pm    Naslov: Re: Nemački bokser Odgovori sa citatom

Vidim da nema slike psa pa sam pozelela da ga prestavo.Oprostite na ovolikom broju slika ali jednostavno nisam mogla da odolim jer mi je to jedna od najomiljenijih rasa pasa...default.jpeg
 Opis:
 Veličina fajla:  9.2 KB
 Pogledano:  19873 puta

default.jpeg


default m,mm.jpeg
 Opis:
 Veličina fajla:  10.84 KB
 Pogledano:  19873 puta

default m,mm.jpeg


defaultbcg.jpeg
 Opis:
 Veličina fajla:  9.67 KB
 Pogledano:  19873 puta

defaultbcg.jpeg

Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika
Bolba
Urednik


Pridružio se: Okt 26, 2011
Poruke: 386

PošaljiPoslato: Sre Nov 02, 2011 11:57 pm    Naslov: Re: Nemački bokser Odgovori sa citatom

Bzzzzdefaultfuyfu.jpeg
 Opis:
 Veličina fajla:  9.71 KB
 Pogledano:  19870 puta

defaultfuyfu.jpeg


defaultgcgyh.jpeg
 Opis:
 Veličina fajla:  10 KB
 Pogledano:  19870 puta

defaultgcgyh.jpeg


defaultgdsf.jpeg
 Opis:
 Veličina fajla:  7.52 KB
 Pogledano:  19870 puta

defaultgdsf.jpeg

Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika
Bolba
Urednik


Pridružio se: Okt 26, 2011
Poruke: 386

PošaljiPoslato: Sre Nov 02, 2011 11:59 pm    Naslov: Re: Nemački bokser Odgovori sa citatom

Bzzzzdefaultghjg.jpeg
 Opis:
 Veličina fajla:  5.78 KB
 Pogledano:  19868 puta

defaultghjg.jpeg


defaultnbjb.jpeg
 Opis:
 Veličina fajla:  7.57 KB
 Pogledano:  19868 puta

defaultnbjb.jpeg


images.jpeg
 Opis:
 Veličina fajla:  12.67 KB
 Pogledano:  19868 puta

images.jpeg

Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika
Bolba
Urednik


Pridružio se: Okt 26, 2011
Poruke: 386

PošaljiPoslato: Čet Nov 03, 2011 12:00 am    Naslov: Re: Nemački bokser Odgovori sa citatom

Bzzzzimages nb nb.jpeg
 Opis:
 Veličina fajla:  8.77 KB
 Pogledano:  19865 puta

images nb nb.jpeg


images m nm.jpeg
 Opis:
 Veličina fajla:  7.8 KB
 Pogledano:  19865 puta

images m nm.jpeg


imagesb hj.jpeg
 Opis:
 Veličina fajla:  4.58 KB
 Pogledano:  19865 puta

imagesb hj.jpeg

Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika
Bolba
Urednik


Pridružio se: Okt 26, 2011
Poruke: 386

PošaljiPoslato: Čet Nov 03, 2011 12:02 am    Naslov: Re: Nemački bokser Odgovori sa citatom

Bzzzzimagesbjh.jpeg
 Opis:
 Veličina fajla:  10.34 KB
 Pogledano:  19862 puta

imagesbjh.jpeg


imagesdrsr.jpeg
 Opis:
 Veličina fajla:  8.98 KB
 Pogledano:  19862 puta

imagesdrsr.jpeg


imagesgch.jpeg
 Opis:
 Veličina fajla:  9.13 KB
 Pogledano:  19862 puta

imagesgch.jpeg

Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika
Bolba
Urednik


Pridružio se: Okt 26, 2011
Poruke: 386

PošaljiPoslato: Čet Nov 03, 2011 12:05 am    Naslov: Re: Nemački bokser Odgovori sa citatom

Bzzzzimagesghgh.jpeg
 Opis:
 Veličina fajla:  6.85 KB
 Pogledano:  19859 puta

imagesghgh.jpeg


imageshuvguj.jpeg
 Opis:
 Veličina fajla:  6.16 KB
 Pogledano:  19859 puta

imageshuvguj.jpeg


imagesufyu.jpeg
 Opis:
 Veličina fajla:  10.01 KB
 Pogledano:  19859 puta

imagesufyu.jpeg

Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika
Bolba
Urednik


Pridružio se: Okt 26, 2011
Poruke: 386

PošaljiPoslato: Čet Nov 03, 2011 12:09 am    Naslov: Re: Nemački bokser Odgovori sa citatom

Zar nisu medeni... Cmok Cmok Cmok
Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika
Prikaži poruke iz poslednjih:   
Sva vremena su GMTSkoči na:  


Ne možeš pisati nove teme u ovom forumu
Ne možeš odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možeš menjati svoje poruke u ovom forumu
Ne možeš brisati svoje poruke u ovom forumu
Ne možeš glasati u ovom forumu
Ne možeš da prikačiš fajlove na ovaj Forum
Možeš da skidaš fajlove sa ovog foruma


_TOGGLE
Facebook

_TOGGLE
Poslednje poruke
Poslednjih 10 poruka na forumu

Srpski Trobojni Gonič
Poslednja objava od: OglasnikAS u Mali oglasi dana Nov 17, 2019 u 20:06:36

Kavkaski Ovčar
Poslednja objava od: OglasnikAS u Mali oglasi dana Nov 12, 2019 u 13:37:30

Srpski Trobojni Gonič
Poslednja objava od: OglasnikAS u Mali oglasi dana Okt 17, 2019 u 16:28:37

Cane Corso
Poslednja objava od: OglasnikAS u Mali oglasi dana Okt 15, 2019 u 11:03:09

Prodajem štence nemačke doge oštenjene 29.08.2019.
Poslednja objava od: benson u Pinčeri i šnauceri, molosi i švajcarski pastirski psi dana Okt 09, 2019 u 06:52:36

Prodajem štence nemačke doge oštenjene 29.08.2019.
Poslednja objava od: benson u Mali oglasi dana Okt 09, 2019 u 06:50:07

Kraljevska Pudla Žensko štene na prodaju
Poslednja objava od: OglasnikAS u Mali oglasi dana Sep 25, 2019 u 17:42:00

Havanski bisoni stenci na prodaju
Poslednja objava od: zorica1957 u Mali oglasi dana Sep 01, 2019 u 14:38:34

Cavalier King Charles Spaniel
Poslednja objava od: OglasnikAS u Mali oglasi dana Avg 08, 2019 u 13:46:35

Patuljasta Aprikot Pudla
Poslednja objava od: OglasnikAS u Mali oglasi dana Jul 30, 2019 u 18:56:25


_TOGGLE
Poslednje fotke

_TOGGLE
Baneri

_TOGGLE
Svet Životinja

Privatan smestaj na moru
Sportski vodic

Search Engine Submission - AddMe
Sokobanja
Interactive software released under GNU GPL, Code Credits, Privacy Policy