:: Forumi › Južnoamerička činčila
-> Glodari

#1: Južnoamerička činčila Autor: szdanijela PošaljiPoslato: Sub Nov 27, 2010 8:49 pm
    ----
Geografsko poreklo je Južna Amerika, tačnije planinski masivi Anda i Kordiljera, koji se prostiru kroz Boliviju, Čile i Argentinu. Početkom 20. veka donete su u SAD i Kanadu, u Evropu dolaze tek sredinom prošlog veka.
Pripadaju familiji Chinchillidae zajedno sa jos jednom vrstom juznoamerickog glodara.
Krzno im je srebrnkasto-sive boje, velike gustine, i mekoce zbog cega su prvobitno i držane, međutim zahvaljujući neodoljivom izgledu postale su omiljeni kućni ljubimci širom sveta.

Činčile ne poseduju lojne niti masne žlezde, zbog čega nema ni neprijatnog mirisa.

One su noćne životinjice pa su stoga idealne za zaposlenu porodicu koja je kod kuće tek u večernjim satima. Veoma su inteligentne, pretezno mirne, umiljate i nezne zivotinjice ali treba imati na umu da je svaka jedinka drugacijeg karaktera. Izraziti su individualci i ne vole prisustvo drugih ljubimaca. Morate im posvetiti veliku paznju da bi zadobili njihovu ljubav i poverenje.

Ako se odlucite za kupovinu Činčile koristice Vam sledece informacije

Izuzetno ih je lako nabaviti, jer ih danas prodaju u svakom ozbiljnijem pet šopu.

-Treba im obezbediti dovoljno prostora jer su one vesele i živahne životinje koje vole skakati i trčati, zato joj obezbijedite veliki kavez sa više nivoa u kome će obavezno imati malo skrovište u koje će pobjeći kad poželi malo samoće.
U kavez bi trebalo postaviti pojilicu, hranilicu i točak za trčanje. Pošto su činčile glodari, izbegavajte plastične i drvene komponente, jer je velika verovatnoća da će ih vaš ljubimac izgrickati. Posude za hranu i vodu uvek treba da budu čiste

-Najoptimalnija temperatura za njih je 15-25 stepeni celzijusa. Trebalo bi ih zaštiti od direktnog sunčevog zračenja i promaje.
Kavez im treba čistiti jednom nedeljno.

-Činčile je najbolje hraniti uveče kada su budne i aktivne. Hranite ih kupovnim briketima (30-40 grama dnevno). Pored briketa mozete im davati i seno, listove radiča, maslačka, jabuku, suvo voće, suvo grožđe. U kavez možete staviti i komadiće drveta za grickanje, koje je najbolje kupovati u pet šopovima kako bi se izbegao rizik trovanja smolom ili nekim premazom koji je korišćen za drvo.
Sveza voda je potrebna svaki dan, i samo u odgovarajućoj boci, a nikako u posudi. Ukoliko joj se krzno ovlaži može dobiti gljivice koje uzrokuju opadanje krzna.

-Činčile su veoma pedantne i čistoću održavaju kupanjem u vulkanskom pesku dva puta nedeljno. Za to postoje posebna kupatila sa pokretnim poklopcem koji otvaramo onda kad želimo da im omogućimo pristup pesku.

-Životni vek činčile je 15-20 godina, što znači, ako ih uzimate, budite spremni da se vežete na duži vremenski period.I jos par saveta za upoznavanje sa novim ljubimcem:

Prvo dajte vasem novom ljubimcu dosta vremena da se prilagodi. Kada im prvi put prilazite, krećite se polako i govorite tiho da ih ne preplašite. Dopustite prvo da Vas malo ponjuši. Stavite ruku u kavez i pričekajte da Vaša činčila otkrije novu “granu” za penjanje(probajte da je namamite stavljanjem suvih grozdjica na ruku) Nakon nekoliko dana činčila će se naviknuti na Vašu ruku. Nakon toga, otvorite kavez i podstaknite je da Vam se popne na rame. Nagradite je suvim grožđem.
Ukoliko želite da je uzmete, nemojte je vući i dizati za krzno, nego je lagano obuhvatite rukama. Činčila obožava pesak za kupanje pa ukoliko ne želi da se vrati u kavez, stavite pesak u posudu u koju će odmah uskočiti. Tako je možete preneti u kavez. Nikako je nemojte agresivno juriti.

#2: Re: Južnoamerička činčila Autor: orintologLokacija: montenegro PošaljiPoslato: Ned Dec 12, 2010 6:16 pm
    ----
Izuzetno lijepa zivotinja .Vidio sam ih u jednom petshopu,uopste nisu jeftine.Ne sjecam se ali mislim da su kostale nesto malo manje od 100 eura.-> Glodari

Sva vremena su GMT

Strana 1 od 1