:: Forumi › Dnevni leptiri
Idi na stranu: Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Sledeća  :| |:
-> Leptiri

#76: Re: Dnevni leptiri Autor: QueenOfNorthLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Ned Feb 27, 2011 11:32 pm
    ----
qq kakve slike! Shocked Shocked Shocked
Ostadoh bez teksta!

#77: Re: Dnevni leptiri Autor: EnkaLokacija: Stara Pazova PošaljiPoslato: Pon Feb 28, 2011 2:10 am
    ----
...

Queen, tek ćemo još videti prelepe slike. Naš novi forumdžija je Ivan Pančić.
Profesionalni fotograf sa puno iskustva, imamo šta da učimo od njega.

#78: Re: Dnevni leptiri Autor: QueenOfNorthLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Pon Feb 28, 2011 12:42 pm
    ----
Hvala za info i link, nisam često ovde pa sam ovaj deo skroz propustila. A g. Pančić majstor je definitivno, pogledah malo po netu - ima se čemu kapa skinuti! Exclamation

#79: Re: Dnevni leptiri Autor: ivanLokacija: Muzlja kod Zrenjanina PošaljiPoslato: Čet Mar 03, 2011 9:48 pm
    ----
Prva secanja iz najranijeg detinjstva su mi na siroke livade kojih je bilo svuda oko kuce,gde smo stanovali, pune insekata a posebno mi je u lepom secanju ostao Lastin repak.Sto tada nisam mogao ni da pretpstavim da ce on postati jako redak,po nekima i ugrozena vrsta,zahvajujuci unistavanju stanista i upotrebe pesticida.Tada ih je bilo cinilo mi se bezbroj.Da pokusam da opisem Lastin repak.Vrsta je rasprostranjena u celoj Evropi..Spada u jedne od najlepsih i najatraktivnijih leptira u nasoj zemlji.Brz i izvanredan letac.Mozemo ga videti na livadama,pored mocvara u parkovima na osuncanim mestima.Leti od aprila do kraja septembra, i moze imati dve do tri generacije.Jaja,zenka polaze na divlju mrkvu,persun,pastrnak,mirodiju,na kojima se legu i hrane gusenice.Gusenice su zelenkaste sa poprecnim narandzastim i tamnim mrljama.Prezimljuje u stadijumu lutke.Telo odraslom leptira je dugacko oko 35mm,a raspon krila je od 80 do 90mm.Ima karakteristicnne produzetke na zadnjim krilima,u obliku repa,po cemu je cela porodica dobila ime.

#80: Re: Dnevni leptiri Autor: enadajanaLokacija: negde daleko PošaljiPoslato: Čet Mar 03, 2011 10:06 pm
    ----
Divni su...Kraljice ne ulazi ovde bice ti lose Smile

#81: Re: Dnevni leptiri Autor: QueenOfNorthLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Čet Mar 03, 2011 11:02 pm
    ----
Što bi mi bilo, ovo je pravi raj za oči!

#82: Re: Dnevni leptiri Autor: ivanLokacija: Muzlja kod Zrenjanina PošaljiPoslato: Pet Mar 04, 2011 8:49 am
    ----
Naziv ovog leptira je Iphiclides podalirius a u narodu je poznat kao Jedrilac,a u pojedinim krajevima nase zemlje ga zovu i makazar,jedrilce i prugasto jedrilce.Slican je Lastinom repku,ali postoje razlke po sarama a i osnovna boja mu je bleda.Najpre cemo ga naci na biljkama bogatim vocnim sokovima,kao sto su jabuka,kruska,tresnja i visnja.A obozava jorgovan i tu su najvece sanse da ga ugledamo i fotografisemo.Ovaj leptir voli da pozira i zato je drag ljubiteljima fotkanja.Ipak moram da konstatujem da ga nazalost sve rede vidam.

#83: Re: Dnevni leptiri Autor: ivanLokacija: Muzlja kod Zrenjanina PošaljiPoslato: Pet Mar 04, 2011 8:56 am
    ----
U prethodnom javljanju sam napisao da leptira Jedrilca sve manje vidam,ali sam ga redovno ui u vecem broju zabelezio prilikom mog letovanja u Grckoj.Evo slike Jedrilca iz Olimpic Beach.

#84: Re: Dnevni leptiri Autor: ivanLokacija: Muzlja kod Zrenjanina PošaljiPoslato: Sub Mar 05, 2011 5:45 pm
    ----
Evo da predstavim jos jednog leptira iz familije Papilionidae pod nazivom Parnassius mnemosyne.Predstavicu ga sa tri fotografije i sve su snimljena na planini Kosmaj i to na lokalitetima Suplja stena,vrhu Kosutica i uz potoka Orovac kod sela Nemenikuce.On se odlikuje po tome sto ima delimicno prozirna "staklasta"krila.Srece se u dosta predela Srbije,ali je i pored toga prilicno redak.U Vojvodini ga nema,ali ga zato ima u dosta drzava Evrope,ali gotovo svuda u manjem broju.

#85: Re: Dnevni leptiri Autor: ivanLokacija: Muzlja kod Zrenjanina PošaljiPoslato: Ned Mar 06, 2011 8:03 am
    ----
Kod nas se mogu naci nekoliko vrsta cenonimfi.Ja sam se odlucio da na post postavim fotke male cenonimfe-Coenonympha pamphilus.Taj omanji leptir je najrasireniji i obicno najbrojnija vrsta cenonimfi.Veoma je varijabilan,ali ipak prepoznatljiv.Ja sam ga uspeo snimiti i u ranu zoru,kada je bio pokriven malim kapljicama rose,pa ujedno jedan savet slikajte leptire rano.jer su tada jos mokri i nigde ne mogu pobeci.

#86: Re: Dnevni leptiri Autor: ivanLokacija: Muzlja kod Zrenjanina PošaljiPoslato: Ned Mar 06, 2011 8:10 am
    ----
Da nstavim pricu o malim cenonimfama.Lako ih je pronaci kako se pare, i to na raznim travama.

#87: Re: Dnevni leptiri Autor: QueenOfNorthLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Ned Mar 06, 2011 9:14 am
    ----
Slike su božanstvene! Malo zagrevanja pred proleće kad ćemo moći da ih vidimo. Kad pogledam slike pa onda kroz prozor nekako ne mogu da verujem da je još zima...

#88: Re: Dnevni leptiri Autor: ivanLokacija: Muzlja kod Zrenjanina PošaljiPoslato: Ned Mar 06, 2011 10:30 am
    ----
Queen kada smo kod dolazenja proleca,verujem da ga svi nestrpljivo ocekujemo.No kod nas tokom leta dolaze neki leptiri cak iz Aziskog dela Turske,To je i Laptotes pirithous Kratkorepi selac kojeg sam snimio i u svom dvoristu. na Zlatiboru,Kopaoniku i u Grckoj.

#89: Re: Dnevni leptiri Autor: ivanLokacija: Muzlja kod Zrenjanina PošaljiPoslato: Pon Mar 07, 2011 12:39 pm
    ----
Zeleni kupusar-Pontia edusa spada u kupusare,ostali su beli a on ima zeleno-bela krila.Interesantno je da leptiri ove vrste imaju velike razlike u velicini.Ovaj leptir je izraziti selac.

#90: Re: Dnevni leptiri Autor: ivanLokacija: Muzlja kod Zrenjanina PošaljiPoslato: Pon Mar 07, 2011 12:59 pm
    ----
Čipkasti belac-Euchloe aussonia je slican leptir zelenom kupusaru,kod nas veoma redak,moze se naci na Sar planini i to retko. Ja sam uspeo da ga snimim u Parajliji Grcka.-> Leptiri

Sva vremena su GMT

Idi na stranu: Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Sledeća  :| |:
Strana 6 od 9