:: Forumi › Madjarski kuvas
-> Pastirski psi i psi terači stoke

#1: Madjarski kuvas Autor: NinaAleksaLokacija: Zini da ti kazem =) PošaljiPoslato: Uto Nov 01, 2011 5:08 pm
    ----
Kuvas je originalna madjarska rasa pasa i jedna je od najstarijih poznatih pastirskih vrsta..
Suprotno nekim poznatim teorijama rec kuvas nije sumerskog porekla. Najverovatnije potice od turske reci kavas (tur. kavas), sto znaci cuvar i ratnik ili od, takodje turske reci, kuvas (tur. kuwasz), sto u prevodu znaci zastitnik..
Kuvas je veliki pas, masivnih kostiju sa izrazitim ceonim delom glave. Njuska, kapci i usnice su mu crne boje, oci malo iskosene i tamno smedje boje.

Dlaka mu je bele boje, gruba i talasasta. Kuvas dostize visinu do 75 cm i težinu do 40 kg i dozivljava starost od oko 10 godina.

Kuvas se koristi kao pastirski pas ali i kao cuvar kuce. Neustrasiv je i odgovara svakom izazovu da bi odbranio stado ili kucu. Voli otvoreni prostor, može trcati u kasu i do 25 km, veoma privrzen coveku-vlasniku. Ako duze vreme boravi sam u prirodi, bez coveka, moze podivljati i postati veoma opasan.

U borbama sa vukovima obicno idu u paru. Sluze se trikovima, obicno ostave stado i izdvajaju jednog po jednog vuka iz copora i dok jedan kuvas podmece svoj vrat, pokriven sa dugom dlakom, drugi kuvas hvata vuka za gornji deo vratnog prsljena i lomi ga, i tako redom dok ne odgone napasnike..

Ovo je predivan pas..Imala sam ga kada sam bila mladja..Imala sam zenku,i zvala se Lola..Nazalost nije bila dugo sa nama.. Sad

Evo par slikica...

#2: Re: Madjarski kuvas Autor: Bolba PošaljiPoslato: Sre Nov 02, 2011 7:50 pm
    ----
Evo sta ja znam o njemu,u sustini ne mnogo vise od tebe al malcice opsirnije. Cmok Cmok
To je cvrst ovcarski pas, dobrih proporcija, visok od 75 do 80 (zenke 65 do 72cm), tezak oko 50 kg.

Glava je veoma lepa, nosni hrbat je dugacak, gubica se suzava prema njusci. Stop je dobro izrazen, oci su kose, tamnosmedje boje, usi vise, priljubljene uz glavu, rep je nisko nosen, u uzbudjenju ga podize.

Dlaka je bela ili boje slonove kosti, kratka na glavi i sapama, duga po telu i nogama. Talasasta je i dostize duzinu do 15cm.

Veoma inteligentan, Kuvas je uvek bio izuzetan ovcarski pas i iskusan lovac na medvede, vukove i bizone. Izdrzljiv jei otporan i na najgore nevreme. Dlaka mu ne zadrzava prasinu. Ne sme da bude kovrdzava, ni suvise vunasta. Svoj veliki trenutak je doziveo na dvoru kralja Matijasa, koji je imao obicaj da kaze da moze da se osloni samo na svoje pse. Po kraljevoj smrti kuvas se vraca stadima, koje odlicno brani od vukova.

Zahvaljujuci svojoj lepoti i pitomosti danas se veoma ceni kao pas za pratnju. Nepodmitiv je cuvar kuce i veliki je prijatelj dece. To je pas koji zahteva mnogo prostora i uziva u dugim setnjama. Rado se potcinjava onome ko ume da mu nametne svoju voju. Obuka ce usloviti citavo ponasanje zivotinje, tako da moze da postane cak opasan mehanizam napada ili izvanredan kucni ljubimac umiljat sa svim clanovima porodice, nezan i strpljiv sa decom, prema kojima postupa uglavnom zastitnicki. To je pas, cije su samo prisustvo i pojava dovoljni da obeshrabre svakog moguceg lopova. Kuvasa je neophodno kupiti kod dobrog odgajivaca, koji ce biti u stanju da pruzi sve potrebne podatke o roditeljima psa i njegove karakteristike. Cmok Cmok

#3: Re: Madjarski kuvas Autor: Bolba PošaljiPoslato: Sre Nov 02, 2011 7:58 pm
    ----
Zaboravih slike Bzzzz

#4: Re: Madjarski kuvas Autor: Bolba PošaljiPoslato: Sre Nov 02, 2011 7:59 pm
    ----
Bzzzz

#5: Re: Madjarski kuvas Autor: szdanijela PošaljiPoslato: Čet Nov 03, 2011 8:52 pm
    ----
wow kakvi su beli kao sneg!

#6: Re: Madjarski kuvas Autor: Bolba PošaljiPoslato: Pet Nov 04, 2011 1:44 pm
    ----
Da.Lepi su.-> Pastirski psi i psi terači stoke

Sva vremena su GMT

Strana 1 od 1