:: Forumi › Prva pomoc posle ujeda zmije
-> Gmizavci

#1: Prva pomoc posle ujeda zmije Autor: Bolba PošaljiPoslato: Uto Nov 01, 2011 4:00 pm
    ----
Šta uraditi ako vas ujede zmija ?

1. Ne paničiti i pokušati se maskimalno smiriti iz razloga pružanja prve pomoći samom sebi ili prijatelju ! Napetost dovodi do ubrzanog rada srca čime se otrovu omogućava brže rasprostiranje po telu.
2. Odmah povezati povezom iznad mesta ugriza da bi se blokiralo kretanje otrova prema srcu. Ne preterivati sa stezanjem !
3. Pokušati (ako možete) napraviti nožem rez između dva uboda i ne previše dubok max. do 1 cm. Istisnuti rukom krv i sav sadržaj koji izlazi.
- ako imate pumpicu onda je prislonuti na ranu i isisati sve što može da se izbaci.
- ako nemate pumpicu nikako ne isisavati otrov usisavanjem u usta jer uvek ima pokvarenih zuba ili ranica u ustima što će otrovu omogućiti brže kretanje. U ovom slučaju uzeti kodom ili rukavicu i preko njega pokušati isisati otrov iz rane. Na ovaj način ne dolazite u direktan dodir sa otrovom i možete to ponoviti nekoliko puta. Problem ove metode je u tome što ugriz može da se nađe na nezgodnom mestu te mu jednostavno ne možemo prići na ovaj način ukoliko to radimo sami sebi.

4. Nakon isisavanja otrova ( uglavnom ovom metodom se izbaci do 30% otrova ) treba preći na ispiranje rane otopinom kalijum permanganata ili vitaminom C iz ampule. Ranu isprati dobro i na kraju špricem ubrizgati ili otopinu kalijum permanganata ili vitamin C u samu ranu. Na ovaj način se preostali zmijski otrov vezuje na mestu ujeda.
5. Ne kretati se previše brzo jer ćete na taj način omogućiti bolju cirkulaciju otrova koji se nalazi u krvotoku.
6. Odmah se javiti u bolnicu !

Iako ste sve ovo gore uradili ipak će se javiti simptomi ujeda u roku od 2 min. u vidu peckanja i otoka mesta ujeda. Naravno bol će se pojačavati kao i otok.

Jako bitno je takođe zapamtiti ( ako ste poznavalac zmija ) koja zmija vas je ujela da bi ste to rekli lekaru. Ako se ne razumete u ove stvari onda će biti dovoljno objasniti kako je izgledala pa se onda možete moliti bogu da lekar kome ćete doći u ruke zna nešto o zmijama da bi znao o kojoj se radi, te da bi vam dao odgovarajući serum ???-> Gmizavci

Sva vremena su GMT

Strana 1 od 1