:: Forumi › Zebrica =)
-> Sisari

#1: Zebrica =) Autor: NinaAleksaLokacija: Zini da ti kazem =) PošaljiPoslato: Pon Okt 31, 2011 11:12 pm
    ----
Zebra je zivotinja koja pripada porodici konja i koja zivi u centralnoj i juznoj Africi.

Odrasle zebre teze do 300 kg i uglavnom se nalaze u stepama i retkim sumama. Jedna porodica se obicno sastoji od pastuva, nekoliko kobila i njihovih zdrebadi. Grupe porodica formiraju krdo. Zenke imaju trudnocu od otprilike 12 meseci i daju obicno samo jedno zdrebe, obicno u toku kisne sezone. Mladunce je svetlije nego odrasle zivotinje i pruge su mu tamnosmedje i bele. Zebru love lavovi i pegava hijena. Zebre ponekad uspeju da se odbrane posto imaju odlicna cula vida, mirisa i sluha, a i uspesno se sluze kopitama i zubima kada su napadnute..

Obicna ili Burcelova zebra (Equus burchelli) je jedini predstavnik porodice konja na teritoriji Zimbabvea. U Zimbabveu =) se nalazi u prilicnom broju u skoro svim nacionalnim i safari parkovima a potisnuta je sa centralnog platoa... U skorije vreme se gaji na privatnim rancevima i zasticenim podrucjima zbog svoje turisticke vrednosti.


U Africi zive jos dve vrste zebri: planinska zebra (Equus zebra) i Grevijeva zebra (Equus grevyi). Vrste zebri se medjusobno razlikuju po prugama. Pruge planinske zebre su siroke i naizmenicno crne i bele, pruge Grevijeve zebre su takodje naizmenicno crne i bele ali veoma uske, dok se kod obicne zebre izmedju sirokih crnih i belih pruga nalaze i svetlije smedje pruge....-> Sisari

Sva vremena su GMT

Strana 1 od 1