:: Forumi › Border Koli
-> Pastirski psi i psi terači stoke

#1: Border Koli Autor: szdanijela PošaljiPoslato: Čet Mar 10, 2011 4:24 pm
    ----
Border Koli
BORDER COLLIE

Potiče od pastirskih pasa za čuvanje stada dovedenih u Škotsku u vreme vikinških invazija. Kasnije je ukrštan s poljskim ravničarskim ovčarem.

Opis:
Visina: mužjaci 45 do 50 cm, ženke 40 do 45 cm. Težina: 13 do 22 kg mužjaci, 13 do 18 kg ženke.
Postoje dva varijeteta border kolija: oštre dlake (dlaka je obilna, ravna, duga 8 cm) i kratke dlake (dlaka je duga 2,5 cm). Boja: bela, crna, smeda, belocrna.
Border Koli je inteligentan, uravnotežen, marljiv, pažljiv i lako se odgaja.
On je otporan ovčarski pas, pokretan, neumoran, sposoban da se nametne svakom stadu. Neki tvrde da pogledom ume da hipnotiše goveda. Nije pogodan za život u gradu.
Kao pas za pratnju postao bi nervozan i izgubio bi živahnost.

#2: Re: Border Koli Autor: nikola75 PošaljiPoslato: Ned Mar 13, 2011 10:41 am
    ----
ja za ovo nisam nikad cuo Kuce Grrr :grr

#3: Re: Border Koli Autor: Bolba PošaljiPoslato: Sre Nov 02, 2011 8:38 pm
    ----
Što se tiče držanja ovog psa kao kućnog ljubimca, mišljenje i iskustva su podjeljena. Dok neki ljudi ne nailaze na probleme u kontrolisanju njegovog jakog osećaja čopora, ogromne energije i izuzetne intiligencije, manje iskusni vlasnici često postaju isfrustrirani! Miran, disciplinovan pas koji se obično sreće na izložbama ili radnim ispitima, rezultat je strpljivog rada sa mnogo pažnje i uz puno uvažavanje njegovih fizičkih i mentalnih potreba. Sa iskusnim vlasnikom, on se da razviti u odličnog kućnog psa, no kod neiskusnog oni mogu postati neurotični i teški.
Pre odluke o nabavci graničarskog kolija morate svega toga biti svesni, i odlučiti tek nakon ozbiljnog razmišljanja da ne bi došlo do problema, jer je izuzetno teško pronaći novi dom za ovog psa pošto je on već razvio neke svoje navike. Žalosna je istina da se svake godine usmrti jako mnogo border kolija pošto njihovi vlasnici zaključe da nisu "pogodni" kućni ljubimci!-> Pastirski psi i psi terači stoke

Sva vremena su GMT

Strana 1 od 1