:: Forumi › Štiglic
-> Ptice

#1: Štiglic Autor: szdanijela PošaljiPoslato: Čet Dec 16, 2010 12:43 pm
    ----
štiglic-jedna od najlepsih ptica pevacica, koja čitav svoj život provede pevajuci.
Raskosnog glasa i prijatnog izgleda cesta je meta raznoraznih prodavaca koji se nemile da ih na najsuroviji moguci nacin hvataju. Vrlo su osetljive i tesko se navikavaju na kaveze tako da mnoge ptice prilikom zarobljavanja uginu. Stoga je prodaja ovih ptica zabranjena i zakonom su zasticene. Jedino se prstenovane ptice mogu prodati, a prsten se moze staviti samo dok je ptica mala. Tako da mali broj odgajivaca dobija dozvolu za njihovu prodaju tj. samo oni koji ih odgajaju i razmnozavaju.

Ja sam imala tu srecu da od pre par dana postanem ponosni vlasnik ove divne pticice! Dobijen direktno od odgajivaca, naucen na kavez odmalena kao i ljude, treniran da peva, svaki dan nas iznenadjuje nekim novim pesmama i cvrkutima. Vrlo je zivahan i radoznao, a vedre boje njegovog perja i vesela pesma dobro podizu raspolozenje u ovim zimskim danima.
Iako je novi ljubimac u mom domu vec je postao miljenik!

Malo vise o njemu i nacinu odgajanja cim ugrabim koji minut vremena.


Poslednji put izmenio szdanijela dana Uto Feb 15, 2011 3:31 pm, izmenio ukupno 7 puta

#2: Re: Štiglic Autor: MrScorpion978Lokacija: Novi Beograd PošaljiPoslato: Čet Dec 16, 2010 4:39 pm
    ----
e odlicno eto sa cime cu ja da uparim kanarinku, a moze li da se dodje do jos jednog primerka onako preko veze Very Happy

#3: Re: Štiglic Autor: MrScorpion978Lokacija: Novi Beograd PošaljiPoslato: Čet Dec 16, 2010 5:05 pm
    ----
evo malo podataka sa inerneta mislim da je u pitanju Wiki a kaze sledece:

Porodica : Fringillidae (Zebe)
Rod: Carduelis
Vrsta: C. carduelis
Štiglić (Češljugar)j e jedna od najraznobojnijih ptica pevačica, ova ptica se nastanjuje širom Evrope izuzev daleki sever Evrope.U vreme parenja i gniježđenja u prolece retko se primećuje. Štiglić je izuzetno oprezna ptica, tj. majstor je prikrivanja, i jedino ga njegova melodična pesma povremeno otkriva. Gnezdo, koje obicno gradi ženka je tako vešto skriveno i kamuflirano, zbog toga grabljivci samo u retkim slučajevima pronađu i unište mlade. Ženka gradi gnezdo od raznog materijala koji pronalazi u prirodi kao sto su suve vlati trave, male grančice, te smrekove ili borove iglice. U vrtovima štiglici najčešće grade gnezdo na stablu jabuke ili trešnje, dok u parkovima najčešće na topolama i javoru. Ženka najčešće snese 5-6 jaja i leži na njima 9 – 14 dana, za svo to vreme mužjak joj hranu donosi u gnezdo. Oba roditelja hrane mlade , i to različitim lisnim vašima u pocetku, a kasnije lako svarljivim semenom različitih biljaka koje pronalaze u prirodi. Nakon što mladi štiglici napuste gnezdo i osamostale se, skupljaju se u velika jata i najčešće se zadržavaju u tom području preko cele zime. Štiglići se najčešće zimi hrane raznim vrstama semena čička i ostalog semenja, koje vešto izvlače iz biljaka svojim kljunovima.
Staništa: Većinom borave u nizijskim područijma, ali npr. u Švajcarskoj se gnezde sve do 1000 m nadmorske visine, a pojavljuju se u kasno leto i jesen na alpskim livadama na visini čak do 2400 m.


Dužina: 11 – 14 cm
Težina: 11 – 17 g.
Raspon krila: 21 – 25 cm
Veličina jaja: 15,6 do 20,0 x 12,3 do 14,3 mm

#4: Re: Štiglic Autor: MrScorpion978Lokacija: Novi Beograd PošaljiPoslato: Čet Dec 16, 2010 5:28 pm
    ----
Uzgoj i briga:

Kao i mnoge druge zebe, štiglići su vrlo agresivni na ostale zebe tokom vremena kada imaju mlade samo što je kod njih to jos više primetno. Iz tog razloga mogi uzgajivači preporučuju držanje jednog para štiglića u letelici ili volijeri dimenzija 120x100x200 cm (dužina x širina x visina). Preporučljivo je da letelica ili volijera bude do pola zaštićena kako bi ptice imale zaklon od vetra i kiše, a preko leta senu od sunca.
U zaštićenom delu letelice postavlja se gnezdo , najčešće uzgajivači koriste iste gnezda kakva se koriste za kanarince boje.Uzgajivači oko gnezda najčešće stavljaju borove grane kako bi se ptice osjecale sigurnijima i kako bi ambijent bio sto prirodniji. Naravno ipak se mora voditi računa da je moguce motrenje na gnezdo i prstenovanje mladih ptica kad dode vreme za to. Materijal koji se pticama nudi za oblaganje gnezda je: kokosova vlakna, konjska dlaka, suva trava, jutena vlakna i ostalo. Ako mužjak i ženka prihvate jedno drugo vrlo brzo kreću sa gradnjom gnezda , i nakon sparivanja ženka snese jaja na kojima počinje ležati. Nakon otprilike 12 – 14 dana mlade ptice izlaze iz gnezda. Tada roditeljima treba davati što različitije poluzrelo semenje koje pronalazimo u prirodi (maslačak) , takođe je neophodno davati živu hranu (lutke crva brašnara), mravlja jaja i ostalo. Uzgajivači isto tako daju roditeljima klijalo seme i komercijalnu jajčanu hranu, a isto tako i tvrdo kuvano jaje pomešano sa prezlama ili mlevenom plazmom. Mlade hrani iskljucivo ženka do starosti 5 – 6 dana , a nakon toga počinje ih hraniti i mužjak, tek tada ženka može nesto češće napustiti gnezdo koje je do tada napuštala samo zbog obavljanja nužde i pića.

Prstenovanje mladih se najčešće izvodi 5 -6 dana nakon izlaska mladih iz jajeta, ali nije pravilo , zavisi od toga koliko kvalitetno roditelji hrane mlade i kakav je kvalitet hrane.
Nakon otprilike 14 dana mladi ptice napuštaju gnezdo, i od tada za njih se brine i dohranjuje ih mužjak, dok se ženka priprema za drugo leglo od najčešće tri. Od velike je važnosti za ptice da tokom stresnog perioda roditeljsva imaju dostupnu raznoliku i zdravu hranu, sa puno zelene hrane (lisit maslačka, radića, blitve i ostalog), te svežeg voca ( jabuka,kruška...),kao i dodatke minerala u hranu i vodu.

Tokom jeseni i zime ptice hranimo semenskom hranom pojačanom semenjem koje je bogato uljima ( konoplja , suncokret, lan ). U proleće ponovo redukujemo ishranu i smanjujemo semenje bogato uljem , u protivnom je moguce da se ptice ugoje sto nije preporučljivo.

#5: Re: Štiglic Autor: szdanijela PošaljiPoslato: Čet Dec 16, 2010 7:53 pm
    ----
Citala sam nesto malo o tome. Naime ljudi ih sparuju s kanarincima pa dobijaiu nekakve mutante koji navodno jos lepse pevaju, ima raznih nekih varijeteta, jel tako?
Ma nema problema, dogovoricemo se. Bas bih volela da imam njegove potomcice. Very Happy

#6: Re: Štiglic Autor: MrScorpion978Lokacija: Novi Beograd PošaljiPoslato: Čet Dec 16, 2010 7:56 pm
    ----
mutanti , nisu mutanti nego bastardi, a samo sparivanje se odvija izmedju Štiglana i zenke kanarinca što se naziva bastardiranje.
mutanti

#7: Re: Štiglic Autor: krinkaLokacija: Banja Luka PošaljiPoslato: Uto Dec 21, 2010 11:15 am
    ----
Imala sam štiglića (kćerka dobila za rođendan), uveseljavao nas je nekoliko godina, predivna ptičica, lijepo pjeva i nije zahtjevna.
Volim štigliće, ali pošto žive slobodno u našoj sredini mislim da ih ne treba držati zatvorene u kavezima. Ja sam bila jako žalosna kad sam iznosila kavez sa štiglićem na balkon, a u blizini su u slobodi živjeli štiglići pa su slijetali na kavez, imala sam osjećaj da ga žele osloboditi.

#8: Re: Štiglic Autor: milosLokacija: srbija PošaljiPoslato: Čet Dec 23, 2010 10:20 am
    ----
evome Very Happy za to ukrstanje ptica pevacica sam cuo ali nisam nikada video uzivo trebalo bi otvoriti temu i o tome sto se tice stiglica da imam dvoriste sigurno bi ih drzao ali posle katastrofe sa papagajima necu da drzim ptice u stanu

#9: Re: Štiglic Autor: szdanijela PošaljiPoslato: Ned Feb 20, 2011 2:40 pm
    ----
Evo konacno da vam predstavim mog ljubimca! Kokoske

#10: Re: Štiglic Autor: milosLokacija: srbija PošaljiPoslato: Pon Feb 21, 2011 2:06 pm
    ----
Ihaaa bas je sladak Crv

#11: Re: Štiglic Autor: szdanijela PošaljiPoslato: Pon Feb 21, 2011 3:30 pm
    ----
Hvala Milose! Cmok Ma pravi je zavodnik, svojom pesmom odusevljava sve prisutne i odmah skrece paznju na sebe. Jedva cekam lepo vreme pa da mu napravimo volijericu i preselimo napolje, e to ce biti prava uzivancija!

#12: Re: Štiglic Autor: kocicLokacija: Vlasotince PošaljiPoslato: Pon Avg 15, 2011 2:01 pm
    ----
BAS JE LEP!!!! postavi neke fotke Smile-> Ptice

Sva vremena su GMT

Strana 1 od 1