:: Forumi › Ruska plava mačka
-> Mačke

#1: Ruska plava mačka Autor: psycho3pLokacija: Pancevo PošaljiPoslato: Ned Dec 12, 2010 10:48 pm
    ----


Ruska plava mačka je vrlo cenjena rasa domaće mačke, prepoznatljiva po svom svilenkastom krznu. Osnovna boja je plava, ali uzgojene su vrste i sa crnom i belom bojom (koje su priznate od strane ACF i GCCF). Kako ime kaže, ona potiče iz Rusije, a prvobitni naziv joj je bio Arhangelsk mačka, jer se veruje da su je u Englesku (1960. god.) doneli mornari iz Arhangelska. Kasnije je naziv promenjen u ruska plava mačka, koji se zadržao do danas.Istorijat

Malo se zna o poreklu ruske plave mačke, ali sigurno je da nije veštačka rasa, već je nastala prirodnim putem, da bi se kasnije (selektivnim uzgajanjem) dobile osobine kakve danas poseduje. Nekada su je čak i lovili zbog njenog prelepog krzna. Poznato je da je bila omiljeni ljubimac Engleske kraljice Viktorije, a smatra se da su je uzgajali ruski carevi kao „kraljevsku mačku“.
Prvi put je izložena (pod nazivom Arhangelsk mačka) 1975. godine u Kristal Palati u Engleskoj, gde se takmičila u sklopu svih plavih mačaka. Tek je 1912. godine dobila sopstvenu klasu. Današnji izgled ruske plave mačke je nastao ukrštanjem ruskih plavih mački iz Engleske (koje su se odlikovale veoma svilenkastim krznom) sa skandinavskim, čije su oči bile tamno zelene boje. Tada, tačnije od 1960. godine postaje sve popularnija, kako na izložbama, tako i kao kućna mačka.

Fizičke osobine

Ruska plava mačka se može lako razlikovati od drugih rasa, i to najviše zbog njenog najupadljivijeg dela — krzna. Priznata je samo plava boja, tj. siva sa plavim odsjajem preko kojeg prelazi svilenkasto-srebrni sjaj. Ovaj sjaj se javlja zbog duplog krzna, pri čemu je tamnija boja pri dnu, tako da svetlija boja dolazi do izražaja na tamnoj podlozi. Kod mladunaca se javljaju takozvane ghost tabbies, tj. pruge koje se gube kada stupe u polnu zrelost.
Ruska plava mačka je srazmerne, lake građe. Ima malu, okruglu glavu sa velikim ušima. Oči su zelene boje (prema pravilima udruženja), ali kod mladunaca variraju od plave, preko žute i narandžaste, pa na kraju do zelene. Telo je dugo i mišićavo, sa dugim repom, a samo kretanje daje poseban izgled ove prelepe mačke.

Osobine ponašanja

Ovo je tiha, čista rasa mačke, veoma razigrana i uprkos svojoj stidljivoj prirodi veoma je privržena vlasniku. Veoma su inteligentne, o čemu govori brzo učenje otvaranja vrata, vraćanje loptice itd. Često su stidljive pred strancima, ali to može da se promeni tokom odrastanja, tako da su bojažljive dok su male, a zatim otvorene ili obratno. Poznate su i po svojoj razigranosti, kao i druželjubivosti prema drugim životinjama. Pogodne su i za moderan način života, jer im nije teško da ostanu same u kući, ali naravno ne treba ostavljati bilo kog ljubimca dugo vremena samog.

#2: Re: Ruska plava mačka Autor: krinkaLokacija: Banja Luka PošaljiPoslato: Uto Dec 21, 2010 9:25 am
    ----
Nisam znala za ovu vrstu mačke, prekrasna je. Zna li neko gdje se može nabaviti mače i kolika je cijena?

#3: Re: Ruska plava mačka Autor: psycho3pLokacija: Pancevo PošaljiPoslato: Uto Dec 21, 2010 10:03 am
    ----
meni je ruska plava najlepsha machka Smile

cene su dosta visoke, preko 300e, obichno su to machke sa dobrim rodovnicima.. shto meni nije toliko bitno..

moja sestra je ima, ali je sterilisana Neutral

#4: Re: Ruska plava mačka Autor: Zlatokosa PošaljiPoslato: Uto Dec 21, 2010 10:19 am
    ----
Joj da divne su, kao da su od plisa.. Very Happy . a koliko sam cula jako vole da se kupaju.. Laughing .

#5: Re: Ruska plava mačka Autor: Milica PošaljiPoslato: Sre Maj 11, 2011 4:29 pm
    ----
Divne su stvarno, ja imam jednu rusku plavu macku koju obozavam

#6: Re: Ruska plava mačka Autor: Mili10 PošaljiPoslato: Sre Avg 31, 2011 10:34 am
    ----
Imam Rusko Plavu macu staru 2 meseca..Gledala sam na ostalim sajtovima karakteristike ove prelepe mace,i na njima pise da je pozeljno da imaju zelene oci,ali moja maca ima sivkaste...Pa me interesuje da li se to tokom odrastanja menja ili moja maca nije rasna.. Hvala unpred !!

#7: Re: Ruska plava mačka Autor: Milica PošaljiPoslato: Ned Sep 04, 2011 4:24 pm
    ----
Mili10 citat:
Imam Rusko Plavu macu staru 2 meseca..Gledala sam na ostalim sajtovima karakteristike ove prelepe mace,i na njima pise da je pozeljno da imaju zelene oci,ali moja maca ima sivkaste...Pa me interesuje da li se to tokom odrastanja menja ili moja maca nije rasna.. Hvala unpred !!

Kao male imaju plave oci pa one polako prelaze u zelene. Nemoguce je "uvaliti" nekome macku kao rusku plavu jer samo jednom kad se ukrsti, u potpunosti se menjaju karakteristike macke.

#8: Re: Ruska plava mačka Autor: Nikola94Lokacija: Zrenjanin PošaljiPoslato: Pon Okt 31, 2011 11:09 am
    ----
krinka citat:
Nisam znala za ovu vrstu mačke, prekrasna je. Zna li neko gdje se može nabaviti mače i kolika je cijena?

Ako me pamcenje dobro sluzi, bice da je negde od 400$ do 700$ i mozes je cak naruciti Smile

#9: Re: Ruska plava mačka Autor: melodi PošaljiPoslato: Sre Okt 23, 2013 8:49 pm
    ----
da li je, ako ima pedigre, sigurno prava ruska macka?-> Mačke

Sva vremena su GMT

Strana 1 od 1