:: Forumi › DOBERMAN
-> Pinčeri i šnauceri, molosi i švajcarski pastirski psi

#1: DOBERMAN Autor: bozamc PošaljiPoslato: Sub Dec 11, 2010 11:26 am
    ----
DOBERMAN
[FCI No. 143]
Originalni naziv rase: DOBERMANN PINSCHER
Zemlja porijekla: NEMAČKA
Grupa: 1
Sekcija: 11


Opći izgled:
Doberman je srednje velik, snažno i mišićavo građen. Elegancijom tijela, ponosnim držanjem, temperamentom i izražajnošću odgovara slici idealnog psa.

Proporcije:
Doberman je kvadratičan pas, što se posebno odnosi na mužjaka. Dužina leđa treba biti jednaka visini grebena. Kod mužjaka dužina može prelaziti ne više od 5%, kod ženki ne više od 10%, u odnosu na visinu grebena.

Narav:
U osnovi doberman je prijateljske naravi, vrlo privržen obitelji i prijatelj dece. Poželjno je da bude srednje izraženog temperamenta i srednje oštrine, srednjeg stupnja razdražljivosti. Pri dobrom vođenju, želja za radom dolazi do izražaja.

GLAVA

Gornji dio:
Snažan, odgovara građi tijela. Promatrano odozgora, odgovara tupom klinu.
Gledano sprijeda i sa strane linije izgledaju ravne, ne lome se prema ušima. Nadočni lukovi su dobro razvijeni, ali nisu istaknuti naprijed. Čeona brazda je vidljiva. Zatiljna kost ne treba biti istaknuta. Od naprijed i odozgora promatrano, bočne linije glave ne smiju biti izbočene. Bočna laka zaobljenost gornje vilice i jagodične kosti moraju biti u harmoniji, u odnosu na cjelokupnu glavu. Muskulatura glave je snažno razvijena i priljubljena uz kosti.

Stop:
Minimalan, ali prepoznatljiv (vidno postoji).

LIČNI DIO

Nos:
Nosna gljiva je dobro građena, više široka nego okrugla, s velikim otvorima, bez ukupnog isturanja naprijed. Kod crnih pasa je crna, kod smeđih ima nešto svjetliji ton.

Vilica:
Njuška mora biti u dobroj proporciji prema lubanjskom dijelu i mora biti dobro razvijena. Vilica je duboka, usni otvor treba biti širok i dopirati do kutnjaka. Dobra širina vilice mora biti izražena i u području gornjih i donjih očnjaka.

Usne:
Trebaju prilijegati čvrsto i ravno na vilice i činiti jasan spoj s usnim otvorom. Tamno su pigmentirane, kod smeđih pasa ton je nešto svjetliji.

Zubalo:
Snažno, i gornja i donja vilica su široke. Zubalo je škarasto, 42 zuba, normalne veličine.

Oči:
Srednje velike, tamne, ovalne. Kod smeđih pasa dozvoljen je nešto svjetliji ton. Očni kapci dobro naliježu. Rub očnog kapka odlakan (trepavice).

Uši:
Visoko usađene, na gore nošene, kupirane tako da im je veličina proporcionalna u odnosu na dužinu glave. U zemljama gdje je kupiranje zabranjeno, nekupirane uši se jednako vrednuju s kupiranim ušima. Poželjno je da su srednje veličine i da svojim prednjim rubom naliježu na obraze.

Vrat:
Dobre dužine u odnosu na glavu i tijelo, suh i mišićav. Uzdiže se od grudnog koša i lopatica, dopadljivo je savijen, uspravno nošen i ponosnog držanja.

TIJELO

Greben:
Posebno kod mužjaka treba biti izražen u visinu i dužinu, i pri tome leđnu liniju u odnosu na sapi čini uzdignutom.

Leđa:
Kratka su i čvrsta. Leđa i slabine su široka i mišićava. Ženka može biti nešto duža u slabinskom dijelu, pošto je potreban prostor za plodove.

Sapi:
Pružaju se od križne kosti u pravcu korijena repa, s jedva vidljivim padom, ali i pored toga su dobro zaobljene, nisu ni ravne ni napadno padajuće (nisu strme). Dobre su dužine i s dobrom muskulaturom.

Grudni koš:
Dužina i dubina grudnog koša moraju biti u pravilnom odnosu prema dužini leđa. Pri tome dubina s lako zaobljenim rebrima iznosi polovinu visine grebena.
Grudi imaju dobru širinu i posebno naprijed istaknuto predprsje (osnova mu je prsna kost s pripadajućom muskulaturom).

Linija trbuha:
Od kraja grudne kosti do zdjelice trbuh je uvučen.

Rep:
Visoko usađen i kratko kupiran, pri čemu trebaju ostati dva kralješka.

Testisi:
Mužjaci moraju imati dva normalno razvijena i u mošnje spuštena testisa.

Prednje Noge:
Promatrano sa svih strana stoje gotovo ravno, odnosno okomito na tlo i snažno su razvijene.

Lopatice:
Leže čvrsto uz grudni koš, s dobro razvijenim mišićima, s obje strane grebena. Lopatica na gore prelazi iznad trnastih nastavaka grudnog dijela kralježnice. Po mogućnosti koso postavljena i unazad pod uglom od oko 50 stupnjeva.

Nadlaktice:
Dobre dužine, mišićave, kut prema lopatici je 105-110 stupnjeva.

Laktovi:
Dobro priliježući, nisu iskrenuti ni prema vani, ni unutra.

Podlaktice:
Snažne i ravne, dobro mišićave. Dužina u harmoničnom odnosu prema tijelu.

Šaplje:
Snažno.

Došaplje:
Snažne kosti, od naprijed gledano ravno, promatrano sa strane iskošeno je najviše 10 stupnjeva.

Šape:
Kratke i zatvorene. Prsti zaobljeni na gore (mačja šapa). Nokti su kratki i crni.

Zadnje noge:
Otpozada promatrano, doberman ima izraženu široku i zaobljenu muskulaturu sapi i zdjelice. Pružajuća muskulatura od zdjelice ka natkoljenici i potkoljenici ima dobru širinu na natkoljenici, u regiji koljena i potkoljenici. Snažne zadnje noge su ravne i paralelne.

Natkoljenice:
Dobre dubine i širine, sa snažnom muskulaturom. Dobar kut kuka. Kut prema horizontali iznosi 80-85 stupnjeva.

Koljena:
Snažna, sačinjena je od natkoljenice, čašice i potkoljenice. Koljeni kut je oko 130 stupnjeva.

Potkoljenice:
Srednje dužine, u harmoničnom odnosu s ukupnom dužinom zadnje noge.

Skočni zglob:
Srednje snage, paralelan. Potkoljenične kosti susreću se s kostima došaplja. Kut skočnog zgloba je oko 140 stupnjeva.

Došaplje:
Kratko i stoji normalno u odnosu na podlogu.

Šape:
Kao i kod prednjih, prsti su kratki, zasvođeni i zatvoreni. Nokti su crni i kratki.

Kretanje:
Kao što je kretanje značajno za upotrebnu vrijednost, također je od izuzetnog značaja za eksterijer. Korak je elastičan, gibak, slobodan i osvajajući. Prednje noge idu što je moguće više naprijed. Zadnje noge su široko postavljene, elastično prenose snagu potiska. Prednja noga s jedne i zadnja noga s druge strane istovremeno se pomiču unaprijed. Dobra čvrstina leđa, nogu i zglobova.

Koža:
Svuda dobro priliježe i dobro je pigmentirana.

Dlaka:
Kratka, oštra i gusta. Priliježe čvrsto, ravna je i ravnomjerno raspoređena po cijelom tijelu. Poddlaka nije dozvoljena.

Boja:
Crna ili tamno smeđa s hrđavo crvenim, oštro ograničenim i čistim paležom. Palež se nalazi na vilicama, kao mrlje na obrazima i nadočnjacima, na grlu, dvije mrlje na grudima, na došaplju i šapama, na unutrašnjim stranama bedara, oko anusa i sjednih kostiju.

Veličina:
Visina grebena mužjaka je 68-72 cm, ženki 63-68 cm. Poželjna je srednja visina. Težina mužjaka je 40-45 kg, a ženke 32-35 kg.

Greške
Opći izgled: Nedovoljno izražene osobine spola. Nedostatak supstance; lagan, težak, visokonog, teške kosti.
Glava: Prejaka, preuska, prekratka, preduga, previše ili premalo izražen stop, prejaka čeona brazda, slaba donja vilica, okrugle ili bademaste oči, svijetle oči, prejaki obrazi, nepriliježuće usne, otvorene ili previše duboke oči, previsoko ili prenisko usađene uši, otvoren kut usana (žvale).
Vrat: Nešto kraći, prekratak, višak kože na grlu, podbradak, jelenji vrat, predug (neharmoničan).
Tijelo: Nedovoljno čvrsta leđa, padajuće sapi, ulegnuta, sedlasta leđa, šaranasta leđa, premalo ili previše zaobljena rebra, nedovoljna dubina grudi kao i prevelika širina, preduga leđa, nedostatak predgrudi, previsoko ili prenisko usađen rep, nedovoljno ili previše uvučen trbuh.
Noge: Otvoreni ili zatvoreni kutevi prednjih ili zadnjih nogu, labavi laktovi, od standarda odstupajuće bedre, položaj kostiju i zglobova, uski ili široki prsti. Kravlji, bačvast, uski stav zadnjih nogu, otvorene ili meke šape, zakržljali prsti, svijetli nokti.
Odlakanost: Presvijetli, nešto ograničeni, nečisti paleži, pretamna maska, velika crna mrlja na nogama, gotovo nevidljiva ili prevelika oznaka na grudima. Duga, meka i dlaka bez sjaja. Valovitta dlaka, kao i nedovoljno odlakana mjesta i neodlakana mjesta. Veće kovrče dlake, posebno na tijelu, vidljiva poddlaka.
Narav: Nedostajuća sigurnost, prevelika temperamentnost, preoštar, agresivan, premala ili prevelika razdražljivost.
Veličina: Odstupajuća veličina od standarda do 2 cm je prihvatljiva.
Kretanje: Klimavo, sitan i nesiguran Hod.

Diskvalifikacijske mane:
Izraženo odstupanje od spolnih osobina.
Oči: Žute (grabljivičine), različito obojene oči.
Zubalo: Predgrizajuće, podgrizajuće ili kliještasto zubalo i nedostatak zuba.
Testisi: Nerazvijena dva testisa u mošnjama.
Odlakanost: Bijele oznake, izražena duga i valovita dlaka, izraženo svijetla dlaka, veća neodlakana mjesta.
Narav: Plašljivi, nervozni i preagresivni psi.
Veličina: Odstupanje više od 2 cm, na gore ili na dolje, od standardom propisane norme.
-> Pinčeri i šnauceri, molosi i švajcarski pastirski psi

Sva vremena su GMT

Strana 1 od 1